Animac estrena ‘The Breadwinner’, recentment nominada als Oscars com a millor llargmetratge d’animació

  • Es tracta d'un film dirigit per l'animadora i cineasta irlandesa Nora Twomey que narra una història d'apoderament i imaginació de les dones a l'Afganistan

VilaWeb

ACN

31.01.2018 - 13:24
Actualització: 31.01.2018 - 14:57

Animac 2018, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida i que se celebrarà del 22 al 25 de febrer, acollirà l’estrena a l’estat espanyol de la pel·lícula d’animació aclamada per la premsa internacional ‘The Breadwinner‘, nominada recentment als Oscars i als Globus d’Or com a millor llargmetratge d’animació. Es tracta d’un film dirigit per l’animadora i cineasta irlandesa Nora Twomey, amb segell de l’estudi d’animació Cartoon Saloon, creadors dels guardonats ‘The Secret of Kells i Song of the Sea‘, i la producció executiva d’Angelina Jolie. ‘The Breadwinner‘ és una història d’apoderament i imaginació de les dones enfront de l’opressió, que celebra la cultura, la història i la bellesa d’Afganistan. A més, Animac projectarà les pel·lícules ‘Loving Vincent’ i ‘Revolting Rhymes‘, i el curtmetratge ‘Negative Space‘, totes tres nominades també als Premis de l’Acadèmica de Hollywood d’enguany.

The Breadwinner‘, basada en la novel·la best-seller de Deborha Ellis, explica la història de Parvana, una nena d’11 anys que viu amb la seva família en una habitació d’un petit edifici d’apartaments a Kabul, Afganistan, devastat per la guerra el 2001. Vivint sota el domini talibà, Parvana creix escoltant històries explicades pel seu pare mentre l’ajuda al mercat on llegeix i escriu cartes perquè la gent es guanyi la vida. Un dia, el seu pare és arrestat, i la vida de Parvana canvia per sempre. En un moment i lloc on les dones no poden sortir de les seves llars sense homes, la seva família es queda sense algú que pugui guanyar diners o fins i tot comprar aliments. Per ajudar a la seva família, Parvana decideix tallar-se el cabell i disfressar-se de nena, convertint-se en la sustentació de la família. I a pesar que està en perill de ser descoberta, Parvana decideix trobar una manera de rescatar el seu pare.

The Breadwinner‘ és una història oportuna i inspirada sobre el poder transcendent de les històries i el seu potencial per unir-nos i sanar-nos a tots. La seva directora, Nora Twomey, explica que quan li van proposar la idea, va llegir el llibre original de Deborah Ellis i de seguida va tenir clar que volia fer la pel·lícula. Crec que llegir sobre Parvana va ser la meva gran inspiració. Vaig poder veure que seria una pel·lícula bella i reflexiva, i sabia amb quines persones volia treballar per fer-ho. Crec que per a mi, ‘The Breadwinner‘ va ser una de les úniques experiències en la meva carrera professional en la qual vaig tenir la sensació que necessitava fer aquest projecte’Animac 2018 projecta una selecció de 8 llargmetratges aclamats per la críticaAquesta 22a edició d’Animac projectarà el premiat llargmetratge Dorota Kobiela i Hugh Welchman Loving Vincent, el primer fet a partir de pintures animades que va estar nominat als Oscars i als Globus d’Or i que va guanyar el premi del públic al Festival d’Annecy l’any passat.

Es tracta d’un film homenatge al pintor Vicent Van Gogh on cada fotograma és un quadre pintat sobre oli. Els 56.800 fotogrames que componen la pel·lícula són quadres a l’oli pintats, un a un, per nombrosos pintors durant diversos anys, inspirant-se en l’estil del famós pintor holandès. Una altra de les pel·lícules que es podran veure és la guanyadora al millor llargmetratge del Festival d’Annecy el 2017, ‘Lu over the wall‘, dirigida pel japonès Masaaki Yuasa, que narra la història de Kai, un jove estudiant la vida del qual canvia quan coneix Lu, una sirena. L’Animac 2018 està dedicat a la música i s’inaugurarà amb l’estrena internacional d’Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi’, un film compost de quatre curtmetratges musicals realitzats per quatre grans animadors independents: Anna Budanova, que estarà present en la inauguració, Olga i Priit PärnAtsushi Wada i Theodore Ushev, produït per la Tokyo University of the Arts i musicat en rigorós directe per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor