17.04.2022 - 20:13
|
Actualització: 17.04.2022 - 20:24
El mòbil d’Andreu Van den Eynde va ser espiat amb el programari Pegasus. L’advocat d’Oriol Junqueras va patir una intromissió amb aquest programari desenvolupat i comercialitzat per la companyia israeliana NSO i que tan sols poden comprar governs d’estats o agències governamentals el mes de maig del 2020. Així n’informa el diari El País, que dóna detalls d’un altre cas d’espionatge a l’independentisme català, el d’Oriol Sagrera, jurista i col·laborador de Van den Eynde, i cap de gabinet de l’ex-president del parlament Roger Torrent. Sagrera, de fet, fou espiat el juliol del 2020, quan encara ocupava aquest càrrec, i quan precisament va esclatar l’escàndol per l’espionatge a Roger Torrent amb el mateix programari, l’abril i el maig del 2019, segons unes informacions publicades per The Guardian i El País. Aquest diari diu que hi ha més casos de representants de Junts, la CUP, l’ANC i Òmnium, tot i que no n’especifica cap nom. Aquesta nova informació publicada per El País no ha pogut ser contrastada per VilaWeb.
Pegasus és un programari espia que NSO ven als estats d’ençà de fa més de deu anys, amb el propòsit (segons que diu la companyia israeliana) de perseguir el crim organitzat i el terrorisme, tot i que a la pràctica ha estat emprat per espiar centenars de dissidents polítics, activistes, periodistes i advocats de desenes de països d’arreu del món. I l’estiu del 2020 es va saber que s’havia fet servir també contra Roger Torrent, contra el dirigent d’ERC a Barcelona Ernest Maragall, contra l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel, contra el director tècnic del Consell per la República, Sergi Miquel, i contra l’activista de l’ANC Jordi Domingo.
A més, Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont i dels exiliats, diu en el seu darrer llibre, Se llama cáncer (Roca Editorial, 2022), que també va ser víctima de l’espionatge de Pegasus.
Aquest programari s’infiltra al mòbil de l’objectiu que els clients de Pegasus (els estats que l’hagin adquirit) determinen. I ho fa aprofitant vulnerabilitats dels sistemes operatius o de les aplicacions del mòbil, o bé amb missatges SMS amb enllaços que funcionen d’esquer, o bé amb trucades perdudes de vídeo que ningú no respon. A partir d’aquell moment, Pegasus entra al dispositiu i se’n fa l’amo, enregistrant tota l’activitat que en fa la víctima, activant si cal el micròfon i rastrejant la seva geolocalització.
En el cas d’Oriol Sagrera, segons El País, va rebre el gener i febrer del 2019, just abans no comencés el judici contra el procés al Suprem, uns SMS que el redirigien a un portal que infectava el mòbil amb Pegasus. Els missatges que rebia eren suposades notícies amb titulars com ara “El TC admet a tràmit el recurs del parlament contra l’aplicació del 155” i “Junts torna a la càrrega contra ERC davant una nova investidura”.
Els encarregats d’analitzar els dispositius i confirmar a les víctimes que han estat objecte d’espionatge amb Pegasus són Citizen Lab, un grup d’experts en ciberseguretat de la Universitat de Toronto.