15.09.2021 - 18:09
El govern d’Andorra té la intenció d’implementar un impost sobre les estades en allotjaments turístics, més conegut com a taxa turística, el 2022.
Així ho ha anunciat el cap de govern, Xavier Espot, en la seva intervenció inicial del debat d’orientació política que s’ha iniciat avui i que continuarà demà amb la intervenció dels diferents grups parlamentaris.
La taxa turística serà un impost finalista, que ha de servir per a finançar projectes que contribueixin a millorar la qualitat dels serveis turístics, desestacionalitzar l’afluència de visitants, diversificar l’oferta del país i maximitzar l’experiència positiva dels clients, ha explicat Espot.
Així, una part del que es recapti per aquest concepte s’invertirà en el finançament d’un edifici multifuncional, que serveixi per a posicionar Andorra com una destinació de congressos, esdeveniments i espectacles.
La taxa turística és un dels dos nous impostos que s’integren en la reforma fiscal en la qual treballa l’executiu, que també preveu la reforma del marc impositiu directe.
L’altre nou impost és la taxa verda sobre els hidrocarburs, que també té caràcter finalista i la recaptació del qual s’invertirà en millores en la xarxa de transport públic i el foment d’una mobilitat sostenible.
Fiscalitat moderada i equitativa
“És obvi i a ningú se li escapa que el govern, en els pròxims anys, necessitarà recaptar més diners“, ha manifestat Espot després d’exposar l’esforç fet per a reduir l’impacte de la crisi causada per l’emergència sanitària de la covid-19.
El cap de govern ha reiterat que l’estat ha pogut fer un “sobreesforç” perquè havia estalviat abans i es tenia un nivell d’endeutament moderat, del 34% del PIB.
D’aquesta manera, i apel·lant a la mateixa autoresponsabilitat a la qual s’ha recorregut al llarg de l’emergència sanitària, Espot ha defensat que cal tornar a l’equilibri pressupostari tan aviat com sigui possible.
Per a incrementar la capacitat recaptatòria, a part dels dos impostos finalistes, l’executiu entrarà pròximament a tràmit parlamentari una reforma de la imposició directa.
Afectarà especialment l’impost de societats i el de plusvàlues immobiliàries i revisarà el règim de deduccions, per a garantir, segons que ha dit, que aquelles empreses que guanyen diners contribueixen de manera efectiva, dins d’uns mínims al sosteniment de les finances públiques.
Espot ha assegurat que la voluntat del govern i dels grups parlamentaris que el secunden (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) és mantenir Andorra com un país de “fiscalitat moderada”.
Acord d’associació amb la Unió Europea
Respecte a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, el cap de govern ha manifestat que els pròxims mesos seran “essencials” en l’avanç de les negociacions, tot coincidint amb la presidència francesa del Consell d’Europa el primer semestre de l’any que ve.
Per a Espot, aquest acord serà necessari per al procés de diversificació econòmica: “No n’hi haurà prou amb l’associació amb Europa per a diversificar l’economia, però sense aquesta associació, la diversificació serà molt difícil o pràcticament impossible”.
Així mateix, ha valorat que la qüestió de l’acord d’associació cal encarar-la amb una visió a llarg termini i amb una dosi important de generositat i perspectiva.
Grífols, habitatge, pensions
El cap de Govern ha defensat la “importància estratègica de primer ordre” que té el projecte de Centre de Recerca Immunològica de la farmacèutica Grifols per a Andorra.
“Es tracta d’una multinacional d’un prestigi indiscutible, d’una iniciativa amb un alt valor afegit, amb un potencial d’innovació i de generar sinergies innegable, focalitzat en una àrea que des del punt de vista de la recerca representa el futur i que pertany a un sector fins ara absent al país, ha manifestat.
Espot també ha tractat la problemàtica de l’accés a l’habitatge que té el país i ha anunciat que el Fons d’Habitatge, que es constituirà en les pròximes setmanes, comptarà amb una dotació d’inici de més de deu milions d’euros.
En aquest mateix punt, ha valorat que el de l’habitatge és un problema complex i de solucions lentes, per la qual cosa s’haurà de mantenir la pròrroga forçosa dels lloguers mentre les polítiques d’habitatge que s’han posat en pràctica no donin els seus fruits.
Pel que fa al nivell de vida, el cap de govern ha assegurat que continuaran pujant el salari mínim i les pensions contributives més baixes per sobre de l’IPC, per a arribar progressivament al 60% del salari mitjà, segons que ha dit.
En relació amb aquest punt, Espot s’ha mostrat satisfet per la creació per part dels grups parlamentaris d’una comissió d’estudi sobre la sostenibilitat del sistema de pensions i ha expressat l’aposta, ha dit, per una combinació de sostenibilitat social i sostenibilitat econòmica.
Així, ha explicat el cap de govern, mentre l’estat ha de garantir una vellesa digna i la càrrega social que es deriva d’aquest sistema no pot comprometre el desenvolupament econòmic.