Espot celebra l’acord d’associació amb la UE i es compromet a cercar un gran sí al referèndum

  • El cap de govern ha presentat a Brussel·les l'acord d'investidura als estats europeus, reunits pel Consell d'Afers Generals de la Unió Europea

VilaWeb
(fotografia: EFE/EPA/Olivier Hoslet)
Arnau Lleonart
12.12.2023 - 14:12
Actualització: 12.12.2023 - 18:02

“Avui és un molt bon dia per als europeus, però també per a la gent d’Andorra i de San Marino.” Així ha començat Maroš Šefčovič, vice-president de la Comissió Europea, la conferència de premsa que ha fet amb el cap de govern Xavier Espot i Luca Beccari, ministre d’Afers estrangers de San Marino posterior a la trobada sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea que s’ha fet coincidint amb la reunió del Consell d’Afers Generals, que també discuteix l’oficialitat del català. Espot ha agraït la predisposició per a negociar de la Comissió Europea, bo i sabent que l’acord “dóna avantatges als ciutadans i empreses d’Andorra que als europeus”. “És una evidència”, ha dit Espot, per les dimensions dels mercats interns andorrà i europeu. Espot ha dit que ara s’esforçaran a convèncer els andorrans de la conveniència de votar sí a l’acord en un referèndum que es farà la segona meitat del 2024.

Šefčovič ha dit que, després del pas d’avui, Andorra i San Marino són encara més a prop de formar part de “la família de la Unió Europea”, i ha explicat que ha exposat als diferents governs europeus l’estat de les negociacions per l’acord d’associació. “He estat encantat d’anunciar-los que hem arribat a un acord”, ha dit, i ha recordat que assolir un pacte ha costat quaranta-nou trobades dels negociadors.

Ha definit l’acord com una fita, i ha dit que compleix l’objectiu de la Unió Europea de bastir una relació específica i sòlida amb els dos països, però també els interessos d’Andorra i San Marino. “L’acord és similar a l’acord de l’Espai Econòmic Europeu que tenim amb Noruega, Islàndia i Lichtenstein. De fet, crec que va fins i tot més enllà, convertint l’acord d’associació amb Andorra i San Marino en l’acord integral més complet que la Unió Europea ha tancat amb cap tercer país. És com un Espai Econòmic Europeu+”, ha destacat.

Tot seguit, Šefčovič n’ha destacat alguns punts. Ha explicat que l’acord d’associació permetrà la participació de tots dos països al mercat europeu en les mateixes condicions competitives i de respecte a les mateixes normes que la resta d’estats europeus. Ha precisat, però, que l’accés al mercat intern i als serveis financers serà progressiu i dependrà dels resultats d’auditories sobre la solidesa dels marcs reguladors acordats. “Alhora, estableix un marc per a desenvolupar i promoure el diàleg i la cooperació en altres àrees d’interessos comuns com recerca i desenvolupament, educació, sociopolítica, medi, protecció dels consumidors, cultura o cooperació regional”, ha afegit.

(fotografia: EFE/EPA/Olivier Hoslet)

Ha dit que l’accés d’Andorra i San Marino al mercat intern europeu és positiu tant per als dos països com per a la Unió Europea: els ciutadans i empreses europees tindran accés a oportunitats econòmiques, en especial aquells que ja viuen i hi treballen; i els andorrans i sanmarinesos tindran accés a un mercat intern de 450 milions de persones.

“L’acord d’associació permetrà una relació privilegiada entre la Unió Europea i Andorra i San Marino, tots dos al cor d’Europa”, ha afegit. Ara, la Comissió Europea enllestirà l’acord d’associació i el transmetrà al Consell perquè el signi.

Referèndum la segona meitat del 2024

El cap de govern, Xavier Espot, ha dit que quan el 2015 van començar les negociacions amb la Unió Europea cercaven de tenir una eina que permetés a Andorra de diversificar l’economia per a afavorir la solidesa del país, i que van mirar de casar les especificitats andorranes amb el respecte a les regles del mercat comú europeu. “Hem tancat les negociacions havent arribat a un acord ben equilibrat que permetrà a Andorra de participar de manera progressiva en el mercat intern europeu, avançant cap a la resiliència i solidesa del nostre país, que ens permetrà d’augmentar la capacitat d’encarar qüestions futures en un context complex”, ha celebrat, i ha afegit que l’acord reforça la independència i la sobirania d’Andorra.

“Amb aquest acord, Andorra té la possibilitat de demostrar que podem ser un soci de confiança per a les empreses establertes a la Unió Europea”, ha dit Espot. Ha afegit que Andorra també pot ser un bon soci des d’un punt de vista polític en una dinàmica europea canviant. “Estem convençuts que els estats petits, com Andorra, també poden ser importants i ser actors exemplars en la construcció europea”, ha dit.

Per a ratificar l’acord, caldrà consultar a la població andorrana amb un referèndum que es farà a la segona meitat de 2024 i, si té el suport popular, serà aprovat pel parlament. “Durant els mesos vinents treballarem de valent per a crear el millor ambient perquè rebi un “sí” ferm per tal de donar a Andorra la possibilitat de convertir-se en un estat associat amb la Unió Europea i participar en el seu mercat europeu”, ha anunciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor