06.12.2023 - 19:42
|
Actualització: 06.12.2023 - 20:05
Andorra i la Comissió Europea han tancat avui la darrera ronda de negociacions que ha permès un consens polític global per a l’acord d’associació del Principat amb la Unió Europea. Ho ha anunciat el cap del govern, Xavier Espot, que ha manifestat que era un dia important per al país perquè s’havia assolit una fita positiva després de gairebé nous anys de negociació.
Per a Espot, l’acord és la clau del procés de diversificació econòmica i apuntala la prosperitat econòmica i social del país per als anys vinents. Diu que en les negociacions s’han respectat les línies vermelles que havia demanat el Principat, de manera que considera que l’acord és satisfactori per a totes les parts.
Quins sectors afecta?
Espot ha detallat que en telecomunicacions s’havia accedit al període transitori de set anys i al fet que ara com ara no hi hagi mètode específic de càlcul de roaming, sinó que es podrà pactar més endavant.
En serveis financers, com ja va anunciar fa poques setmanes, s’accepta la reciprocitat bancària, i el període transitori serà finalment de quinze anys, i no de deu com s’havia dit.
A més, Espot ha recordat que el copríncep francès, Emmanuel Macron, ha manifestat un compromís molt ferm de negociar amb el banc de l’estat francès de donar accés als mecanismes de liquiditat, per la qual cosa ha dit que el protocol de serveis financers era adequat.
Quin és el calendari?
Ara començarà un procés tècnic de redacció del text. El govern d’Andorra preveu que la rúbrica de l’acord es faci a la primavera, abans d’acabar el mandat de la Comissió. Espot considera que després caldrà un període mínim de sis mesos per a preparar el referèndum que ha de validar l’adopció de l’acord, i que es faria a final de l’any que ve.
El cap de govern ha anunciat que la setmana vinent anirà a Brussel·les per presentar l’acord als vint-i-set estats membres en el marc del Consell d’Afers Generals, última sessió sota la presidència espanyola.