Andorra s’aboca a una mobilització social sense precedents

  • Es preparen noves mobilitzacions el 17 de gener

VilaWeb
Fotografia: @eloibcn.

Redacció

19.12.2018 - 01:50

El Principat d’Andorra encara una nova etapa de mobilitzacions després de la concentració històrica de dilluns, amb l’assistència d’un miler de persones (mil cinc-cents segons els organitzadors).

L’acte va aplegar tota l’esquerra andorrana: els sindicats (USdA, SAT, SEP i Sipaag), els partits que s’oposen al govern (PS, Progressistes-SDP i Podem Andorra) i entitats socials, com ara Stop Violències.

D’entrada, la manifestació es feia contra la reforma laboral, que facilita l’acomiadament, però s’hi van afegir moltes més demandes, com ara pensions justes, dret de manifestació, mesures contra els lloguers desorbitats, avortament lliure i gratuït… Fins i tot s’hi van sentir crits de ‘fora l’Església’, en referència a la figura del copríncep.

Noves mobilitzacions
Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), el sindicat més gran d’Andorra, diu que la mobilització és una mostra de cansament i d’oposició a les mesures aprovades pel govern: la futura llei de la funció pública, però també les tres lleis laborals i sindicals, que segons el sindicat només pretén abaratir l’acomiadament dels treballadors.

El secretari general del Sindicat de l’Ensenyament Públic d’Andorra (SEP) diu que la reforma és ‘la pitjor retallada de drets laborals i sindicals del país’ i afegeix que un dels objectius és que a les pròximes eleccions Demòcrates d’Andorra no sigui el partit més votat.

Els sindicats preparen noves mobilitzacions el 17 gener, el dia en què el Consell General pot aprovar la llei de la funció pública. Esperen que siguin multitudinàries, i no descarten de fer un vaga. De fet, enguany s’ha fet la primera vaga general de la història d’Andorra, d’ençà que es va assolir la llibertat sindical, el 2008.

Les eleccions de fons
En l’horitzó d’aquestes protestes hi ha les eleccions andorranes, que es faran el primer trimestre del 2019, quan el govern ja hagi aprovat el pressupost.

El cap de govern, Toni Martí, ha estat prudent en relació amb els manifestants. Ha dit que la protesta era ‘legítima i significativa’, però no accepta que s’hagi fet una política de retallades, sinó que s’ha apujat el salari mínim interprofessional i s’han dedicat partides de prestacions socials ‘més grans’. Martí, tanmateix, creu que les dues primeres legislatures han estat de reformes i que la següent caldrà prestar més atenció a les desigualtats.

En les eleccions passades, Demòcrates d’Andorra va obtenir la majoria absoluta dels consellers generals. Ara el Partit Socialdemòcrata és la principal alternativa a l’executiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor