Andorra, pendent encara de rebre els primers vaccins contra la covid-19

  • Les dosis havien d'arribar a començament d'any gràcies a un acord amb l'estat espanyol · Segons l'executiu andorrà, traves administratives entre Espanya i Pfizer en dificulten l'arribada

VilaWeb
Exterior de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Redacció

18.01.2021 - 21:50
Actualització: 19.01.2021 - 09:34

El pla de vaccinació d’Andorra es fa esperar; les primeres dosis hi havien d’arribar a començament d’any. Com que Andorra no forma part de la UE –que ha coordinat una compra centralitzada per als vint-i-set estats membres–, el govern de Xavier Espot ha hagut de cercar alternatives en tercers estats i iniciatives internacionals.

Andorra va arribar a un acord amb l’estat espanyol i l’estat francès per a rebre vaccins mitjançant l’un i l’altre. Primer havia de ser l’estat espanyol, amb una primera quantitat de 2.000 dosis –ampliable a 30.000– de Pfizer, que havien d’arribar a començament d’any. Després n’havien de venir de l’estat francès, amb el vaccí de Moderna. Tot això gràcies al conveni que van signar els estats membres de la UE amb les farmacèutiques, que incloïa la possibilitat que aquests subministressin vaccins a tercers estats.

Però, havent superat l’equador del mes de gener, les dosis del vaccí de Pfizer encara no han arribat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha dit que es deu a traves administratives entre Espanya i Pfizer. Alhora, ha assegurat, ara sí, que arribaran aquesta setmana.

També ho confirma el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa. Encara que l’estat espanyol no rebrà tants vaccins aquestes setmanes vinents, per una limitació en els lliuraments de Pfizer, dissabte Illa va assegurar que el seu departament enllestia els convenis per fer efectiva la promesa a Andorra.

El preu que Andorra pagarà a Espanya i més tard a França pels vaccins, no té cap cost afegit i, per tant, serà el mateix que pagui qualsevol membre de la UE. El problema és haver de dependre de tercers estats, un fet que Andorra ha volgut evitar tot participant en l’acord d’adquisició conjunta que impulsa la Comissió Europea. És per aquest pla que els estats membres adquireixen material mèdic i vaccins.

Segons que informa el Diari d’Andorra, la resposta de la Comissió Europea a les peticions del govern de Xavier Espot han estat negatives, tot assenyalant que és un pla exclusiu per als estats membres. Això no ha estat ben encaixat pel govern andorrà, perquè en aquest acord també hi participen països de fora de la UE, com ara Albània, Sèrbia i Bòsnia i Hercegovina.

Alhora, Andorra compta amb el compromís de rebre unes 26.400 vaccins d’AstraZeneca durant el primer trimestre del 2021, gràcies al mecanisme COVAX Facility. És una iniciativa codirigida per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Coalició per a les Innovacions en Preparació per Epidèmies (CEPI) i l’Aliança Global per als Vaccins i la Immunització (GAVI), que treballa amb governs i fabricants perquè els vaccins puguin arribar a diversos països equitativament.

El BOE publica el conveni de revenda de vaccins a Andorra

El Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) ha publicat avui un conveni entre el Ministeri de Sanitat espanyol i el Ministeri de Salut andorrà per a la revenda dels vaccins de Pfizer. D’acord amb el conveni, l’estat es compromet a facilitar a Andorra “una part de les dosis assignades de vacunes de la companyia Pfizer”, malgrat que el text no n’especifica el percentatge ni el nombre.

De totes maneres, en un piulet, Salvador Illa ha especificat que el conveni serveix per a la revenda de 30.000 dosis del vaccí de Pfizer. “És un exercici de responsabilitat i solidaritat obligat arran de la impossibilitat dels països petits de signar contractes amb les farmacèutiques”, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor