01.12.2016 - 15:41
|
Actualització: 01.12.2016 - 20:53
Andorra intercanviarà automàticament informació fiscal amb la UE amb dades a partir de l’1 de gener del 2017, tot i que la primera comunicació serà el 2018, d’acord amb la llei que va aprovar ahir el Consell General andorrà. La normativa és resultat de l’acord signat entre Andorra i Brussel·les al febrer amb l’objectiu de prevenir el frau fiscal i dissuadir possibles evasors que vulguin ocultar ingressos o valors a l’estranger.
N’ha parlat avui Esther Puigcercós, presidenta de l’Associació de Bancs Andorrans, en una trobada amb la premsa a Barcelona, en què ha reivindicat l’experiència que tenen en la gestió de patrimonis les entitats que formen part de l’associació.
Les implicacions de l’acord
Fins ara, Andorra facilitava informació fiscal només quan rebia una petició concreta, però ara s’afegeix a l’acord internacional d’intercanvi automàtic anual. Per a això, les entitats financeres i de gestió d’inversions andorranes han de saber on tenen la residència fiscal tots els clients. S’ha establert un període d’adaptació per als comptes anteriors a l’1 de gener del 2017, mentre que als titulars del nous ja els demanaran tota la informació necessària per facilitar les dades l’any següent.
La informació que s’intercanvia és la que l’OCDE considera estàndard internacional: número d’identificació fiscal, nom, direcció, data de naixement, tipus de rendes, ingressos derivats de la venda o transmissió d’actius i el saldo dels comptes. També resten exclosos de l’intercanvi automàtic d’informació comptes amb molt poc saldo (menys de 1.000 euros) i productes d’estalvi per a la vellesa o vinculats a finalitats educatives, socials o d’adquisició d’habitatge.
A més, els països no podran utilitzar la informació aconseguida en l’intercanvi automàtic per fer peticions d’informació de períodes anteriors al 2017.