14.10.2022 - 04:07
|
Actualització: 14.10.2022 - 08:26
El govern d’Andorra i la Unió Europea s’han mostrat convençuts que podran aconseguir un acord d’associació beneficiós per a tots dos i que respecti els principis i les directives europees i també les especificitats andorranes.
Així ho han manifestat aquest dijous el cap del Govern andorrà, Xavier Espot, i el vice-president de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, de visita a Andorra, durant una roda de premsa com a colofó d’una jornada de reunions maratoniana que ha mantingut al Principat.
Després de les reunions, tots dos dirigents han manifestat la voluntat de millorar els canals de comunicació perquè les negociacions flueixin millor i perquè el procés d’acostament a Europa que s’està duent a terme sigui més entenedor.
La previsió és que l’acord es tanqui a finals del 2023 sota presidència espanyola a la UE i després, el text serà sotmès a referèndum al Principat.
El vice-president de la CE ha celebrat “la predisposició positiva” d’Andorra, tot apreciant que hagin entès la necessitat de trobar una solució que respecti les seves especificitats i que també pugui ser entesa per la CE.
Hi ha aspectes que hi ha actualment sobre la taula negociadora relacionats amb la lliure circulació de persones que són especialment delicats, i per això Andorra ha demanat a Brussel·les que sigui “comprensiva” amb el fet que el Principat és un petit país que ha de portar un control poblacional.
Hi ha també debat sobre la possibilitat de mantenir o no les quotes d’immigrants, aspectes com el control previ d’antecedents penals o les expulsions administratives que el Principat promou molt sovint i que xoquen amb els principis europeus, però les dues parts s’han mostrat disposades a salvar els esculls.
Espot ha afirmat que l’objectiu és que Andorra formi part de l’espai econòmic europeu respectant els principis del dret comunitari tenint en compte les especificitats del país, i assegurant que no es pot entendre la culminació de les polítiques ambientals, socials i econòmiques si no és “a través de l’aprovació de l’acord”.
Segons la seva opinió, l’acord d’associació és un dels reptes més grans que ha d’assolir el país, i creu que l’estat actual de la negociació i els aspectes ja negociats entreveuen “esperança”.
El vice-president de la Comissió Europea ha dit que el futur acord d’associació “enfortirà encara més les relacions entre Andorra i la Unió Europea”, ha manifestat la voluntat que sigui un conveni beneficiós i ha afegit que amb Andorra comparteixen valors, interessos i reptes, com el suport a Ucraïna.
També ha subratllat que el calendari de negociacions és ambiciós, però que si es culmina suposarà “un salt quantitatiu i qualitatiu” en les relacions.