Andorra ha començat avui l’operació més important de proves multitudinàries de la Covid-19 feta fins ara

  • Seixanta mil persones es sotmetran al test en cinquanta nou punts de control habilitats arreu de l'estat

VilaWeb

Redacció

04.05.2020 - 15:09
Actualització: 05.05.2020 - 07:21

Andorra ha començat a fer aquest matí proves d’anticossos per detectar qui ha passat la Covid-19. S’han fet a més de 2.500 sanitaris, membres de cossos especials i voluntaris i les seves unitats de convivència.

A partir d’avui Andorra farà fins a 8.000 tests al dia entre els 59 punts de control que hi ha repartits en onze àrees instal·lades arreu del país. Pel que fa als treballadors fronterers, que superen els 1.500, hauran d’acudir a la zona habilitada a Santa Coloma, dins la parròquia d’Andorra la Vella. Per tal d’organitzar l’operativa, s’ha mobilitzat a més de 700 persones i s’han assignat hores convingudes a la ciutadania.

L’objectiu d’aquest cribratge poblacional, al qual s’han inscrit ja més de 60.000 persones, és conèixer de forma més acurada la situació epidemiològica del país i identificar i aïllar de manera precoç els casos amb infecció aguda per tal d’evitar la propagació del virus. D’aquesta manera, es podran ‘relaxar’ les mesures de confinament entre les persones immunitzades i adoptar les mesures pertinents segons les necessitats de cada fase d’evolució de la pandèmia en aquest territori.

Des de l’executiu del Principat demanen que, preferiblement, la ciutadania vagi a fer-se la prova en vehicle, amb l’objectiu de facilitar al màxim el distanciament social. Tot i això, també s’ha habilitat una zona per a vianants i s’han previst unes unitats mòbils per facilitar-ne l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. La idea és que en un període de deu dies es practiqui un primer test a la població. Aleshores, l’operativa s’aturarà durant quatre jornades consecutives per després reprendre la segona tanda de proves.

Ara per ara, el nombre global de casos de Covid-19 detectats a Andorra des de l’inici de la pandèmia voreja els 750. Gairebé dues terceres parts d’aquests ja han superat la malaltia, amb la qual cosa des del govern del país asseguren que ja s’ha passat el primer pic de la corba d’infectats. En aquest període, però, s’han registrat poc més d’una quarantena de víctimes mortals relacionades amb el virus. Mentre, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell romanen ingressades prop d’una vintena de persones.

Reincorporació a la feina de gairebé 5.000 treballadors

La realització d’aquests tests massius a la població coincideix avui dilluns amb el retorn a la feina d’uns 4.760 treballadors. Des d’avui han tornat a obrir les activitats vinculades al sector de la construcció, els tallers mecànics, l’ensenyament privat per mitjans i les que tenen a veure amb la fabricació d’alguns productes estratègics. A més, ho podran fer, comptant com a màxim amb la meitat de la seva plantilla de forma presencial, els despatxos de gestió, comptabilitat, assessorament empresarial, gestories, economistes i advocats.

La població andorrana pot gaudir, des de mitjans del mes d’abril, d’una hora de lleure fora de casa per passejar o fer exercici amb un màxim de cinc persones que convisquin al mateix domicili i a una distància màxima de dos quilòmetres. Aquesta activitat està permesa en dies alterns i regulada amb uns horaris, segons si el número del portal de l’edifici és parell o senar o alternativament seguint un criteri alfabètic.

Així, s’estableix que de sis a nou del matí i de set a nou del vespre es pot sortir a fer activitat física. Mentrestant, la franja d’onze del matí a dues de la tarda queda reservada per a persones vulnerables i majors de setanta anys i la resta del dia, de nou a onze del matí i de dues a set de la tarda, és per passejar o comprar. En tots els casos, cal anar equipat amb mascaretes i mantenir una distància de seguretat de quatre metres amb les altres persones.

Andorra veu en la realització de tests massius d’anticossos, així com en la gestió de la crisi sanitària de la Covid-19 en general, una oportunitat per aconseguir que el Principat sigui ‘un país reputat, un país respectat i un país que, en certa forma, serveixi de mirall per altres països’. Així ho ha dit el seu cap de govern, Xavier Espot, aquest dilluns, coincidint amb la posada en marxa de l’operativa que permetrà dur a terme un cribratge poblacional en els pròxims dies a les més de 60.000 persones que s’han inscrit voluntàriament a aquestes proves. Des de l’executiu andorrà esperen que tot plegat també serveixi perquè els dos estats veïns apliquin en aquest territori les mateixes mesures que dins l’espai Schengen.

El cap de govern, Xavier Espot, mirant l’operativa per dur a terme tests d’anticossos de forma massiva a la població en un dels punts habilitats per a les proves

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor