29.08.2023 - 12:01
|
Actualització: 29.08.2023 - 13:45
La nova llei en defensa del català a Andorra n’exigirà un nivell mínim per a obtenir el permís de residència i treball i per a renovar-lo, segons que ha avançat el Diari d’Andorra. El nivell exigit serà molt inicial, inferior a un A2. El Ministeri de Cultura, d’Educació i d’Interior ja treballen en el nou text, que modificarà la llei d’immigració per a afegir-hi el requisit lingüístic en els permisos de residència. L’executiu de Xavier Espot preveu que la llei entri en vigor l’any vinent.
La llei té per objectiu d’assegurar que tots els andorrans puguin expressar-se mínimament en català i que això garanteixi l’atenció a tothom en la llengua oficial del país. És una resposta del govern arran de la preocupació creixent perquè cada vegada s’atén més en castellà als ciutadans. De fet, enguany, les autoritats andorranes han registrat un nombre de queixes sense precedents contra establiments que no atenen adequadament en català. L’any 2022 hi va haver 88 actuacions del servei de política lingüística, un salt molt important respecte del 2021, quan n’hi havia hagut 34.
En cas de no poder acreditar el nivell ni poder demostrar-lo amb una prova, s’obligarà l’interessat a fer un curs de trenta hores per obtenir el permís. Aquells que no tinguin el títol però si el nivell podran optar directament a fer una prova per a acreditar-lo. Els treballadors temporers restaran exempts del requisit, però, segons la proposta del govern, també se cercaran maneres d’incentivar-los per a aprendre l’idioma.
Fonts de l’executiu d’Espot han explicat al Diari d’Andorra que la nova llei vol implicar les principals organitzacions empresarials –la Unió Hotelera, la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana– en la defensa de la llengua.