25.03.2025 - 11:29
|
Actualització: 25.03.2025 - 11:54
El govern d’Andorra treballa en una reforma legal per a despenalitzar l’avortament i permetre que es pugui fer en indrets a prop d’Andorra, com Catalunya o l’estat francès, amb un acompanyament mèdic garantit andorrà.
Ho ha anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, en una entrevista al programa Cafè d’idees, de La 2, on ha assegurat que aquest canvi normatiu s’hauria d‘implementar abans d’acabar la legislatura el 2027. A més, es preveu una compensació econòmica per a les persones en situació de vulnerabilitat.
@XavierEspot diu que estan treballant una solució al debat sobre l'avortament perquè "es pugui avortar a prop d'Andorra" | @GovernAndorra
"Que es pogués legalitzar faria entrar molt en contradicció al nostre bisbe d'Urgell"
https://t.co/MrTxQlnBeM pic.twitter.com/ickt3KRakm
— Cafè d'idees (@cafedidees_rtve) March 25, 2025
“Treballem en un sistema en què l’avortament estigui despenalitzat, on hi hagi un acompanyament i un seguiment mèdic. Que no es pugui avortar a Andorra, però sí a prop, amb un rescabalament per part dels serveis públics andorrans a tots els nivells”, ha explicat Espot. Aquesta reforma permetria d’oferir cobertura a les dones que decidissin d’interrompre el seu embaràs sense alterar l’estructura institucional del país.
Espot ha dit que l’actual sistema polític d’Andorra, un coprincipat encapçalat pel president francès, Emmanuel Macron, i l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, condiciona la possibilitat d’aplicar una legislació plenament laica sobre l’avortament.
El cap de Govern ha reconegut que legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs al país “faria entrar molt en contradicció” l’arquebisbe, atès que per a l’Església catòlica “la defensa del dret a la vida” és un “dogma de fe”. Per això, ha subratllat que es treballava en aquesta reforma discretament amb la col·laboració del copríncep eclesiàstic i la Santa Seu.
Espot desvincula la intervenció de BPA de pressions espanyoles
En l’entrevista, Espot també ha defensat que la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA) no es va fer per cap pressió de l’estat espanyol en el marc de l’operació Catalunya, sinó per un “fet objectiu i ben conegut”. Espot ha recordat que la mesura es va prendre després d’una nota de la Xarxa de Control de Delictes Financers dels Estats Units (Fincen), que assenyalava BPA per presumptes activitats d’emblanquiment en massa de capitals.