12.07.2016 - 18:47
|
Actualització: 13.07.2016 - 16:50
Els advocats del Govern veuen “proves i indicis de delicte de blanqueig agreujat”
BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)
El Govern d’Andorra ha presentat aquest dimarts una querella contra l’exconseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, i 11 directius i alts càrrecs de l’entitat bancària, i ha demanat que la Batllia –jutjat de primera instància andorrà– prengui declaració als accionistes majoritaris del banc, els germans Higini i Ramon Cierco.
En un comunicat, l’Executiu andorrà ha recordat que la querella se suma a la causa penal per blanqueig de capitals oberta en el cas BPA, que actualment es troba en fase d’instrucció i en què el Govern ja es va constituir com a actor civil el 26 de maig.
Des d’aleshores, els lletrats de l’Executiu han examinat el contingut del sumari i han arribat a la conclusió que les actuacions delictives que s’imputen als diversos querellats “han fet mal seriosament a la reputació d’Andorra, del seu model econòmic i de la plaça financera”.
Segons els advocats del Govern, de l’anàlisi detallat del sumari se’n desprèn que hi ha “proves i indicis de delicte de blanqueig agreujat”.
A més, consideren provat que els querellats eren coneixedors de les advertències que va ser objecte BPA de manera sistemàtica, reiterada i creixent durant sis anys per part d’acreditades entitats bancàries internacionals.
Tot i el risc que això suposava, l’Executiu considera que aquestes conductes es veuen agreujades per la inacció dels querellats a l’hora d’informar els organismes competents.
També conclou que els accionistes majoritaris de BPA, com a membres de la majoria d’òrgans de decisió i control de l’entitat, podien haver estat coneixedors d’aquesta operativa.
És per aquesta raó que entre les diverses diligències sol·licitades a l’escrit de querella presentat es demana la declaració dels germans Higini i Ramon Cierco.
DANYS MÉS ENLLÀ DE BPA
A part de les actuacions presumptament delictives en si mateixes i de la presumpta substitució del negoci bancari per una operativa dolosa de blanqueig, el Govern considera que els querellats eren conscients del risc que les seves actuacions representaven per a tercers.
L’Executiu del país dels Pirineus el concreta en els interessos dels clients de l’entitat, la resta del sistema financer, l’economia, i les institucions i la reputació del Principat d’Andorra.
Més enllà de l’interès públic en la persecució d’aquests delictes concrets, el Govern entén que formulant aquesta querella contribueix a “defensar l’interès general de la ciutadania i de les institucions del país”.