Andorra i Catalunya reforcen els llaços de cooperació en l’àmbit del sector primari

  • Primera reunió entre el ministre Guillem Casal i el conseller Òscar Ordeig

VilaWeb
10.01.2025 - 16:41
Actualització: 10.01.2025 - 17:54

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia d’Andorra, Guillem Casal, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Òscar Ordeig, han tingut una reunió per a reforçar els llaços de cooperació entre les dues institucions. És la primera trobada entre els dos representants polítics d’ençà de la configuració del nou executiu català i destaca que les bones relacions entre les dues institucions permeten de compartir “accions i temes d’interès comú”.

Casal ha explicat que la col·laboració activa entre el govern andorrà i la Institució de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) havia permès de dur a terme accions vinculades al sector agropecuari d’Andorra. Ha recordat que l’entesa havia estat “tan completa” que el 2022 es va signar un memoràndum d’entesa per a establir un marc de col·laboració formal per a dur a terme conjuntament actuacions orientades a promoure, estudiar i desenvolupar accions de recerca, desenvolupament i innovació al sector agroalimentari.

El memoràndum preveu que aquesta col·laboració s’articuli a partir de convenis específics per a les diferents accions que es puguin acordar i emprendre entre les parts. Concretament, amb l’IRTA es va impulsar un estudi d’avaluació del benestar animal de totes les explotacions ramaderes bovines d’Andorra que va permetre impulsar un ajut a la bonificació al benestar animal.

L’objectiu d’aquesta ajuda és acompanyar les explotacions ramaderes perquè facin millores perquè els productes carnis que es comercialitzin portin el distintiu que els identifiqui com a carns produïdes respectant el benestar animal. Actualment, l’IRTA també treballa amb el Govern d’Andorra per ampliar el sistema d’avaluació del benestar animal a les explotacions de bestiar oví (inclosos les cabres) i equi, i poder establir ajuts concrets per a aquestes explotacions.

La reunió de treball, que s’ha fet a l’edifici administratiu del Govern d’Andorra, també ha servit per a intercanviar impressions sobre els productes agrícoles que es produeixen al país. El ministre ha explicat a la delegació catalana que l’executiu andorrà treballava per presentar davant la UE la sol·licitud per a la creació, el reconeixement i el registre d’una denominació d’origen protegida (DOP) per als vins andorrans que es produeixen amb el distintiu ‘Vins de qualitat controlada d’Andorra’ i confia comptar amb el suport tècnic de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

També han tractat “la bona col·laboració existent” en salut animal i salut vegetal entre els serveis tècnics de les dues institucions, que permeten mantenir una bona relació als moviments transfronterers d’animals de renda i que ha de permetre que els ramaders andorrans puguin adquirir productes fitosanitaris als centres autoritzats de Catalunya.

El ministre també s’ha ofert a la Generalitat per fer conèixer el model andorrà de producció, transformació i comercialització de carn d’Andorra de la societat publicoprivada Ramaders d’Andorra SA. Casal ha defensat que aquest model fa valdre la raça autòctona, donant-li “valor afegit”, la qual cosa suposa una característica pròpia del sistema ramader andorrà respecte a la resta d’arrels bovines de muntanya de les regions veïnes del Pirineu. A la trobada també hi han estat presents la delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, la secretaria d’Alimentació de la Generalitat, Rosa Cubel, el director d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Andorra, Josep Casals, i la directora d’Afers Bilaterals i Consulars de l’executiu andorrà, Maira López.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor