10.01.2025 - 16:41
|
Actualització: 10.01.2025 - 17:54
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia d’Andorra, Guillem Casal, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Òscar Ordeig, han tingut una reunió per a reforçar els llaços de cooperació entre les dues institucions. És la primera trobada entre els dos representants polítics d’ençà de la configuració del nou executiu català i destaca que les bones relacions entre les dues institucions permeten de compartir “accions i temes d’interès comú”.
Casal ha explicat que la col·laboració activa entre el govern andorrà i la Institució de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) havia permès de dur a terme accions vinculades al sector agropecuari d’Andorra. Ha recordat que l’entesa havia estat “tan completa” que el 2022 es va signar un memoràndum d’entesa per a establir un marc de col·laboració formal per a dur a terme conjuntament actuacions orientades a promoure, estudiar i desenvolupar accions de recerca, desenvolupament i innovació al sector agroalimentari.
El memoràndum preveu que aquesta col·laboració s’articuli a partir de convenis específics per a les diferents accions que es puguin acordar i emprendre entre les parts. Concretament, amb l’IRTA es va impulsar un estudi d’avaluació del benestar animal de totes les explotacions ramaderes bovines d’Andorra que va permetre impulsar un ajut a la bonificació al benestar animal.
L’objectiu d’aquesta ajuda és acompanyar les explotacions ramaderes perquè facin millores perquè els productes carnis que es comercialitzin portin el distintiu que els identifiqui com a carns produïdes respectant el benestar animal. Actualment, l’IRTA també treballa amb el Govern d’Andorra per ampliar el sistema d’avaluació del benestar animal a les explotacions de bestiar oví (inclosos les cabres) i equi, i poder establir ajuts concrets per a aquestes explotacions.
La reunió de treball, que s’ha fet a l’edifici administratiu del Govern d’Andorra, també ha servit per a intercanviar impressions sobre els productes agrícoles que es produeixen al país. El ministre ha explicat a la delegació catalana que l’executiu andorrà treballava per presentar davant la UE la sol·licitud per a la creació, el reconeixement i el registre d’una denominació d’origen protegida (DOP) per als vins andorrans que es produeixen amb el distintiu ‘Vins de qualitat controlada d’Andorra’ i confia comptar amb el suport tècnic de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).
També han tractat “la bona col·laboració existent” en salut animal i salut vegetal entre els serveis tècnics de les dues institucions, que permeten mantenir una bona relació als moviments transfronterers d’animals de renda i que ha de permetre que els ramaders andorrans puguin adquirir productes fitosanitaris als centres autoritzats de Catalunya.
El ministre també s’ha ofert a la Generalitat per fer conèixer el model andorrà de producció, transformació i comercialització de carn d’Andorra de la societat publicoprivada Ramaders d’Andorra SA. Casal ha defensat que aquest model fa valdre la raça autòctona, donant-li “valor afegit”, la qual cosa suposa una característica pròpia del sistema ramader andorrà respecte a la resta d’arrels bovines de muntanya de les regions veïnes del Pirineu. A la trobada també hi han estat presents la delegada de la Generalitat de Catalunya a Andorra, Anna Vives, la secretaria d’Alimentació de la Generalitat, Rosa Cubel, el director d’Agricultura i Ramaderia del Govern d’Andorra, Josep Casals, i la directora d’Afers Bilaterals i Consulars de l’executiu andorrà, Maira López.