12.10.2022 - 18:02
|
Actualització: 12.10.2022 - 21:54
El govern d’Andorra ha acordat d’augmentar la tarifa elèctrica d’un 8% i un 17% per a les empreses el primer de desembre. La mesura la van anunciar ahir en una conferència de premsa extraordinària el cap de govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, encara que solament fa uns quants dies l’executiu insistia que no hi hauria cap pujada més de les tarifes després de la de l’abril.
En un comunicat, l’executiu ha explicat que prenien aquesta decisió tenint en compte el context de crisi energètica mundial, el conflicte bèl·lic d’Ucraïna, la pujada dels preus de compra d’electricitat i l’impacte negatiu que això representa per als comptes de FEDA, la companyia elèctrica nacional.
Espot ha recordat que la conjectura nacional i mundial en relació amb l’energia és delicada i obliga a prendre noves mesures, atès que les aplicades fins ara considera que són del tot insuficients per a aconseguir l’estalvi del 15% fixat abans dels mesos de més consum i garantir el subministrament dels proveïdors d’energia. Andorra importa el 80% de l’electricitat que consumeix de l’estat francès i l’estat espanyol.
També ha apel·lat a la corresponsabilitat de tots els sectors perquè considera que la solució tan sols depèn de la seva capacitat de “renunciar a allò que sigui superflu” i incorporar o abandonar certs hàbits.
Entre 3 euros i 5 d’augment mensual
Així, és previst un augment de tarifes per a limitar l’impacte econòmic de les pujades de preus de l’electricitat als països veïns, però que prova de minimitzar els efectes sobre les famílies amb consums moderats. La proposta, que entrarà en vigor el primer de desembre, preveu un creixement mitjà del 8% per a la major part de clients domèstics, fet que implicarà entre 3 euros i 5 més a la factura mensual, mentre que en el cas dels professionals l’augment serà del 17%.
Calvó ha insistit que les tarifes continuen molt per sota que les dels països veïns, atès que a l’estat francès els preus són d’un 50% més i a l’estat espanyol són del doble que no els que s’apliquen a Andorra.
A la mateixa conferència de premsa han anunciat un paquet de mesures d’estalvi energètic que implica l’administració general, els ajuntaments, el sector empresarial i els particulars. Per exemple, l’enllumenat nadalenc tan sols podrà funcionar durant sis setmanes consecutives, s’haurà d’apagar a mitjanit i s’haurà de reduir d’un 30% el consum respecte de l’any passat.
En el cas del sector privat, les temperatures en els locals no podran ser de menys de 26 graus durant l’estiu ni de més de 20 a l’hivern i la climatització i els llums interiors s’hauran d’apagar durant els horaris no laborals i en els dies festius.
L’enllumenat exterior i dels aparadors tan sols podrà estar encès fins al tancament del comerç; es prohibirà l’enllumenat nocturn de rètols i anuncis publicitaris i els llums de Nadal tan sols es podran encendre entre el primer de desembre i el primer cap de setmana de gener, i mai fins més tard de les 22.00.
Per als ciutadans, es faran recomanacions d’estalvi energètic relatives a la temperatura de les cases, els llums, els aparells elèctrics i la mobilitat sostenible.
En paral·lel, Espot i Calvó han anunciat un pla d’acompanyament per a fer front a la situació amb un ajut de 150 euros per a pagar la calefacció per a famílies vulnerables.