L’andalusa i el sud-africà que comparteixen l’amor pel català (i n’aprenen) a TikTok

  • Clara Soler i Gerhard Kirsten fa poc temps que viuen a Catalunya, però de bon començament van tenir clar que volien aprendre la llengua del país i compartir-ho a TikTok i Instagram

VilaWeb
Clara Soler i Gerhard Kirsten, al Cafè Palau del Palau de la Música (fotografia: Albert Salamé).
Pol Baraza Curtichs Albert Salamé (fotografies)
22.06.2024 - 21:40
Actualització: 23.06.2024 - 22:09

Clara Soler i Gerhard Kirsten són dues persones completament diferents: una andalusa llicenciada en filologia anglesa i un sud-africà que és doctor en matemàtiques. Tenen molt poques coses en comú, però han viscut una mateixa història. Primer es van enamorar d’un català i una catalana, respectivament, i ara la nostra llengua també els té el cor robat. Tots dos fa poc temps que viuen a Barcelona i d’un bon començament van tenir ben clar que volien aprendre català. Primer, perquè els encanta l’idioma, però també perquè creuen que és important respectar la llengua i la cultura del país on viuen.

Tots dos la practiquen a TikTok i a Instagram, en què publiquen vídeos de tota mena, sobretot de la vida quotidiana. Comprar al supermercat, visitar pobles, ensenyar la roba del dia… Reconeixen que s’ha convertit en una eina útil per a aprendre català i perfeccionar-lo, sobretot gràcies als comentaris dels seguidors. “Les xarxes ajuden de veritat perquè pots parlar sense vergonya. Els comentaris ajuden molt a llegir i a escriure en català”, explica Kirsten. A Soler, li passa ben bé el mateix. Fa tan sols tres mesos que parla català –amb un accent perfecte– i ara fa una setmana que també s’ha atrevit a escriure’l.

Els influenciadors a les xarxes Clara Soler i Gerhard Kirsten durant l'entrevista.

Aquesta és la història de Soler i Kirsten, dos nouvinguts que triomfen a les xarxes compartint l’amor pel català, però, sobretot, aprenent-lo. Els reunim tots dos al Cafè Palau del Palau de la Música Catalana. Es coneixien de les xarxes, però avui s’han vist cara a cara i ja s’han animat a fer continguts plegats. Tenen unes històries plenes de bons moments, però també es veuen obligats a carregar amb maldecaps, intimidacions i assetjaments. A Soler l’han qualificada de traïdora i ridícula pel simple fet d’aprendre català. Kirsten, en canvi, està fart que la gent li canviï de llengua pel seu aspecte físic o accent. “Es passen al castellà perquè faig cara d’estranger. I a l’estiu, que estic més vermell…”, fa broma.

L’amor neix a Cardiff i a Menorca

Soler té vint-i-quatre anys i es va enamorar del seu company, en Dani, durant l’Erasmus a Cardiff. Allà va tenir el primer contacte amb el català. “En Dani m’explicava coses petites, com les fruites, les verdures i l’alineació del Barça. Va ser molt contundent amb això. El meu pare és del Madrid [riu]”, comenta.

Fa un any i set mesos que viu a Barcelona, primer en un pis compartit, i ara amb el seu company. Explica que va ser fàcil prendre la decisió de venir cap ací perquè al seu poble no tenia feina ni podia estudiar res més. No obstant això, reconeix que el primer any va ser dur, perquè la relació amb en Dani era massa intensa i no tenien prou autonomia. “Ara tinc el meu grup d’amigues i estic molt contenta”, explica. Treballa de professora d’anglès en un centre i també fa un màster en línia de màrqueting digital.

La història de Kirsten, de trenta anys, va començar a Menorca l’any 2020, en plena covid-19. Dos anys abans, va anar a fer el doctorat en matemàtiques a Bolonya. El 2020, la seva estada es va escapçar per la pandèmia. Es va trobar que no podia tornar a entrar a la residència on era i un parell d’amigues seves catalanes el van convidar de viatge a Menorca, aquell agost. Allà va conèixer la Carol, amb qui s’ha casat fa poc.

Kirsten fa dos anys i mig que viu a Barcelona. Va venir-hi a cercar feina i ara treballa de desenvolupador de programes. Els seus sogres són de l’Uruguai, però la seva dona ha nascut i ha anat a l’escola ací. “Primer vaig aprendre castellà, però un any després vaig voler aprendre català”, explica.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Per què han volgut aprendre català? Com s’ho fan?

“Perquè m’encanta. Sentia les meves amigues parlar en català i jo també volia parlar-hi. M’agrada, m’agrada molt. M’agraden molt les llengües i, en especial, m’agrada molt el català. És molt bonic”, diu Soler quan li demanem els motius que l’han motivada a aprendre la llengua. També diu que li encanta l’accent i considera que el té prou bo. “A mi també m’encanta l’idioma. Per mi és important respectar la llengua i la cultura del país on visc, i crec que moltes persones no ho fan”, respon Kirsten. I afegeix: “L’afrikaans és com el català, amb deu milions de parlants. I cada any hi ha menys gent que el parla al carrer, perquè responen en anglès i uns altres idiomes. Llavors, em sento amb la responsabilitat de protegir el català com voldria que protegissin l’afrikaans.”

Soler es va passar un any i pocs mesos escoltant atentament el català, i ara fa tres mesos que es va atrevir a parlar-lo i a compartir-ho a TikTok. “Sóc la Clara, sóc una noia andalusa i aprenc català”, li sentireu dir a tots els vídeos. Ara fa pocs dies que ha començat a escriure’l i practica amb un seguit de reculls fotogràfics, que també publica a TikTok. Kirsten també l’escriu, però explica que es fa un bon embolic amb els accents i les bes, que no sap mai quan són baixes o altes. “L’escric malament, però sempre responc en català als comentaris. No és perfecte, però així practico. És una qüestió de no tenir vergonya”, comenta.

@clarasoleer a topeeeeeee #catalan #foryou #parati ♬ original sound – Clara Soler

Les xarxes socials s’han convertit en grans aliades a l’hora d’aprendre català. Kirsten, a més, ha començat un curs de la Júlia Riera, de Daily Catalan. Li serveix per a repassar coses bàsiques, com ara l’alfabet, i el nivell anirà augmentat. També reconeix que li va molt bé anar a comprar al Bonpreu. “Tothom hi parla català. M’agrada anar-hi, tots els productes són en catalans i puc aprendre llegint mentre compro. La meva dona, la Carol, sempre em diu que gastem uns cent euros o dos-cents més cada mes perquè hem d’anar al Bonpreu a practicar la llengua”, diu. De fet, ha publicat un parell de vídeos visitant un dels establiments.

@gerhardincatalonia Això ha estat molt divertit!! Quines altres podria utilitzar? #CapCut #contingutencatalà #estiktokat #learncatalan #catalunya #bonpreu ♬ original sound – Gerhard | A guiri in Catalonia

Soler, de moment, no té previst d’apuntar-se a cap curs de català. Diu que aprendre-ho a les xarxes l’esperona més. “No publicava gaires vídeos a TikTok abans de començar amb els del català. I quan vaig començar, vaig descobrir que m’agradava molt fer contingut. I ara mateix, pujo almenys dos vídeos el dia. M’encanta i és l’única manera que tinc de veritat de practicar el català”, explica. Kirsten havia tingut un TikTok conjunt amb la seva dona en què parlaven sobre curiositats d’una parella de països diferents, i és quan van descobrir que la part més graciosa dels vídeos era quan ell parlava català. “Hola, em dic Gerhard, sóc sud-africà”, li sentireu a dir al començament de cada vídeo.

Els vídeos de Soler i Kirsten han animat més gent a aprendre català, i també n’hi ha molta que els agraeix la tasca que fan. “Aquí hi ha molta gent preocupada, perquè diuen que la llengua es va morint. I per això ens donen les gràcies. Perquè gràcies a nosaltres, que fem això de manera pública, donem lloc a la llengua”, comenta Soler.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Intimidacions, insults i canvis de llengua, la cara fosca d’aprendre català

L’algorisme els ha premiat prou, perquè gairebé sempre topen amb seguidores amables que els ajuden en l’aprenentatge. No obstant això, també han hagut de fer front a intimidacions, crítiques i insults pel simple fet d’aprendre català. “No sabia l’odi que hi havia amb Catalunya fins que vaig pujar el primer vídeo a TikTok parlant en català”, explica Soler. En aquest cas, la major part del públic va ser prou agraït. “Només he intentat de parlar català, no he fet res més. I la gent, jo al·lucino. Vaig descobrir la importància d’aprendre el català, la cultura i la llengua d’on vius”, afegeix.

Ella ha hagut de suportar que la qualifiquessin de ridícula i traïdora. “Ridícula, per què? Si només faig contingut divertit a les meves xarxes. Només aprenc una llengua, si us plau. Que no faig mal a ningú! És que no faig res mal fet. Res. Només contingut aprenent una llengua”, exclama, indignada. Quan la van qualificar de traïdora, ella mateixa va publicar un vídeo de rèplica. “Traïdora per aprendre una llengua del meu país i del teu? És a dir, per parlar amb el meu dialecte, no sóc traïdora. Però per aprendre una llengua del meu país, sí que ho sóc. Us juro que no veig cap motiu ni justificació a criticar que una persona aprengui una llengua que no només es parla a Catalunya”, va etzibar.

@clarasoleer lo siento odio a los haters sin sentido #fyp #parati #catalan #foryou ♬ original sound – Clara Soler

Kirsten també ha palpat aquest odi contra el català, sobretot quan explica que la seva dona és catalana. “Em diuen que ella és d’Espanya. Demanen on és el DNI de Catalunya”, explica. Alguna gent li diu que s’ha de centrar en el castellà, que el català no serveix de res. “Ja en sé, de castellà, ara mateix vull aprendre català”, els respon ell. Però, sense cap mena de dubte, allò que li fa més ràbia és que li canviïn de llengua pel seu accent o aspecte físic. Sempre comença les converses en català, però sovint es troba que li parlen en castellà o anglès. “Quan la persona no sap parlar català, està bé. Però quan és catalana, i sé que parla català, la segona vegada que em responen en castellà, no els dic res, però em poso passiu-agressiu”, relata.

@gerhardincatalonia Aquesta es la meva experiencia avui a Formentera #CapCut #contingutencatalà #estiktokat #learncatalan #catalunya #formentera ♬ original sound – Gerhard | A guiri in Catalonia

Els influenciadors a les xarxes Clara Soler i Gerhard Kirsten durant l'entrevista.

Fascinats amb les calçotades, la música catalana, Joc de cartes i Carles Porta

A part de la llengua, el conjunt de la cultura catalana també els té ben captivats. “M’encanta tota la història de fer cagar el tió, el caganer… Ara, és el xoc cultural més gran”, diu Kirsten, que també es declara un fan incondicional de les festes majors. Soler és més aviat de les festes de barri, com les de Sants, i es mor de ganes de veure uns castellers. Parlant de gastronomia, les calçotades li criden molt l’atenció. “Sé que són de temporada, però en faria tot l’any”, diu. Un àpat que és un autèntic ritual. “M’agrada el pla. Fer-la tots junts, amb la família, els amics”, afegeix. A Kirsten, també li agraden i li recorden Sud-àfrica, on diu que fer llargues barbacoes és un gran esdeveniment.

Ell també s’ha enganxat molt a la música catalana: “Mentre treballo, només escolto música catalana. M’encanta, és molt poètica.” I té un bon repertori: Oques Grasses, Txarango, Julieta, Buhos, Figa Flawas i Stay Homas, sobretot durant la pandèmia, quan coneixia la Carol. Soler es decanta per la música en anglès, però destaca que la Mushkaa ho fa molt bé i que fa un paper important. “Molta gent que no és catalana l’escolta”, comenta. I també és molt fanàtica de Joc de cartes i Crims. “M’encanta Crims i m’encanta en Carles [Porta]”, reconeix. Encara no ha vist Tor, però ja s’ho ha anotat.

“I tu, ara ets del Barça o el Madrid?”, pregunta Kirsten a Soler. Acaba d’obrir la caixa dels trons. “La gent em matarà. El meu xicot és del Barça. El meu pare és del Madrid. En Dani és l’home de la meva vida, però és que el pare anava primer. O sigui que, ho sento molt, però és un cinquanta-cinquanta, una mica més del Madrid”, explica. Kirsten no havia estat mai seguidor del futbol, perquè a Sud-àfrica es juga al rugbi, però d’ençà que viu a Barcelona és un ferm seguidor del Barça. Va anar al Camp Nou per la semifinal del femení i va ser una experiència única. “No hi havia ni un turista. Només 95.000 catalans cantant les cançons del Barça. Per primer cop, vaig sentir les cançons ben cantades, perquè normalment els seguidors són de fora i no les coneixen”, comenta. De fet, la primera frase que va sentir en català és un càntic del FC Barcelona: “Tenim un nom que el sap tothom, Barça, Barça, Barça!” Soler també va anar al Camp Nou en una ocasió especial, pel comiat de Sergio Busquets i Jordi Alba.

De cara al futur, cadascú té projectes engegats. Kirsten al setembre estrenarà una bateria de vídeos anomenats “Descobrint Catalunya en català, cròniques d’un sud-africà”. Vol visitar una dotzena de pobles de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer el menjar, els dialectes, les tradicions. El primer que visitarà serà Cadaqués, per parlar de Dalí. Soler s’ha marcat de perfeccionar l’escriptura. En definitiva, tots dos s’han conjurat a continuar aprenent català i a compartir-ho a les xarxes, com han fet fins ara, i ha estat tot un èxit.

Els influenciadors a les xarxes Clara Soler i Gerhard Kirsten durant l'entrevista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb