09.09.2021 - 14:16
|
Actualització: 09.09.2021 - 14:32
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han fet una crida conjunta perquè l’independentisme es mobilitzi en massa a la manifestació de la Diada, dissabte vinent. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que serà “la primera gran manifestació independentista després de la que es va fer a Perpinyà el febrer del 2020”, abans de la pandèmia. Paluzie ha insistit que la mobilització servirà per a reforçar “el missatge que la independència no la guanyarem sense lluita, i que aquesta lluita l’ha de dur a terme tant la ciutadania amb la seva mobilització i la seva persistència, com les institucions”. Per això ha demanat “a la majoria del 52% un pla per a fer la independència i accions decidides per a dur-la a terme”.
El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, ha anunciat que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, podrà ser als actes de la Diada i a la manifestació independentista de dissabte, després de gairebé quatre anys a la presó. Cuixart participarà, a més, en l’acte polític final a l’escenari que l’ANC muntarà davant de l’Estació de França. Mauri ha demanat que la manifestació sigui “un clam per la independència que ressoni arreu del país i que arribi a Madrid” i s’ha mostrat “convençut que serà una de les manifestacions més grans que s’hauran fet a Europa en temps de pandèmia i una nova demostració que l’independentisme continua fort”. Mauri també ha fet un agraïment a l’ANC i Paluzie per l’organització: “Sense l’Assemblea, aquest Onze de Setembre passaria allò que volen que passi, la imatge que hem passat pàgina”.
Segons els indicadors amb què treballa l’ANC, és previst que l’assistència arribi als sis dígits, a mig camí entre la mobilització de l’any passat i les anteriors a la pandèmia. Arreu del territori s’han activat més de cent punts de sortides d’autocars, amb més d’un autocar per punt en alguns casos. Paluzie ha concretat que hi haurà 535 voluntaris a càrrec de la manifestació, entre els quals 15 persones als punts lila, d’atenció a les víctimes de violència masclista i LBGT-fòbica, 120 persones en la infraestructura de l’acte i 50 tècnics. També hi haurà parades en diferents punts del recorregut que seran de l’ANC i, en alguns casos, d’Òmnium. També hi haurà un punt de trobada central a la plaça de Catalunya.
El president de l’AMI, Jordi Gaseni, ha celebrat com un bon auguri la col·laboració entre l’ANC, Òmnium i l’AMI, “perquè sempre que ens hem assegut junts l’hem feta grossa”. El també batlle de l’Ametlla de Mar ha dit que “malgrat la presó, malgrat la gent que tenim a l’exili i tota la repressió, el poble està dempeus i es mantindrà ferm”. Gaseni ha reivindicat l’objectiu de la independència i ha insistit que “no podem fallar, tinguem-ho clar, el món ens torna a mirar. Seria més notícia que no poguéssim arribar a allò que toca fer”. “Hem de donar una imatge forta, d’unitat, que tenim els objectius clars i dempeus”, ha reblat.
Paluzie també ha demanat als assistents a la manifestació que compleixin totes les mesures de seguretat sanitàries. L’ANC demanarà a la gent que s’agrupi en diferents zones de concentració, en funció de la comarca d’origen o del barri de Barcelona on viuen. En aquest sentit, Paluzie ha recordat que, tot i que el parc de la Ciutadella restarà obert perquè hi puguin accedir els ciutadans, finalment l’escenari final serà davant de l’Estació de França. Avui ha concretat que dit que l’escenari es va canviar per evitar aglomeracions, atès “el risc que es pogués produir un efecte embut”. Paluzie també ha explicat altres recomanacions, com ara mirar de no blocar els accessos als carrers on passi la manifestació. La mobilització consistirà en una gran marxa a Barcelona que anirà de la plaça d’Urquinaona fins a un escenari davant l’estació de França.