24.05.2024 - 21:40
|
Actualització: 25.05.2024 - 21:39
Situació inèdita a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Avui havia d’elegir el relleu de la presidència de Dolors Feliu, però no hi ha hagut acord. Cap dels candidats que s’hi han presentat, Lluís Llach i Josep Punga, no ha pogut aconseguir els dos terços necessaris dels secretaris presents al ple en cap de les cinc votacions que s’han fet. Segons que ha pogut saber VilaWeb, a l’última votació a Llach tan sols li ha mancat un vot per a poder ser president, però després d’una jornada maratoniana i encara sense prou suports, a les 20.00 s’ha decidit d’ajornar el ple per reprendre’l en els pròxims dies.
Al secretari més votat per les bases, Lluís Llach, li ha sortit un competidor inesperat: Josep Punga, de vint-i-set anys, i elegit pel bloc jove. Punga no ha aconseguit de rebre els dos terços dels vots necessaris dels secretaris nacionals, però ha fet que Llach tampoc no en tingués prou i ha fet ajornar la votació a la tarda. Nascut a Cornellà de Llobregat, Josep Punga és graduat en economia per la UAB i té un màster en economia internacional a la Universitat Complutense de Madrid. És fill de pare angolès i mare congolesa, ex-militant de CDC i treballa de director de negocis internacionals del Banc de Sabadell. Parla català, castellà, anglès i es pot defensar en francès, portuguès i lingala, la llengua dels bakongo.
Punga ha concentrat el vot dels secretaris contraris a Llach, però quan arran del blocatge i tres votacions sense resultats Punga ha retirat la seva candidatura, els suports que ell rebia s’han transformat en vots en blanc i el blocatge ha persistit.
En declaracions a la premsa, Llach ha dit que no renunciava a la presidència i que esperava que tots plegats trobarien una manera per poder arreglar la situació. “He guanyat cada vegada malgrat que un bloc ho ha obstruït i no ha permès els dos terços“, ha reivindicat.
I malgrat que avui ha acabat retirant la candidatura per a facilitar un desblocatge, Punga no ha descartat de tornar-s’hi a presentar: “Considerava que era positiva per a l’ANC, per al país i per fer passos cap a la independència. La qüestió més important és l’ANC, el país, la independència i l’alliberament nacional.”
En el passat la norma dels dos terços ja ha fet que calgués fer equilibris entre sensibilitats i, a vegades, el president no ha estat el candidat més votat per les bases de l’entitat. La darrera vegada, el desllorigador va ser el compromís de repartir la vice-presidència entre Jordi Pesarrodona i Uriel Bertran, tot i que finalment Bertran va renunciar a accedir al càrrec per mirar de rebaixar la tensió entre partidaris i detractors de la llista cívica.