L’ANC i Òmnium denuncien al parlament la vulneració de drets en massa de l’escàndol Catalangate

  • Totes dues entitats han lamentat a la comissió d'investigació de la cambra l'efecte dissuasiu de l'espionatge entre l'activisme independentista

VilaWeb

ACN

05.05.2023 - 14:47
Actualització: 05.05.2023 - 15:58

L’ANC i Òmnium han denunciat que l’espionatge amb Pegasus en el marc de l’escàndol Catalangate ataca i posa en perill les bases de la democràcia. Així ho han dit els presidents de totes dues entitats, Dolors Feliu i Xavier Antich, durant la sessió de la comissió d’investigació del parlament que aborda els fets.

Així, Feliu ha dit que a l’estat espanyol la democràcia era ferida de mort i ha alertat de l’efecte dissuasiu i desmobilitzador que la repressió, i específicament l’espionatge, persegueix entre el moviment independentisme català. Per la seva banda, Antich ha remarcat que el Catalangate no era un fet aïllat i ha dit que no afectava solament els espiats, sinó que era una vulneració de drets exponencial i en massa a la societat civil mundial.

Per part de l’ANC, Feliu també ha lamentat que quan la missió de l’eurocambra va anar a Madrid tan sols es va reunir amb unes poques víctimes, i la majoria eren polítics o experts independents. Segons que ha explicat, aquest era el patró general de voler silenciar les víctimes de la societat civil. I ha afegit: “Si tinguessin veu, altaveu i visibilitat, la societat en general seria més conscient de la gran amenaça d’aquest escàndol d’espionatge en massa.”

Alhora, Feliu també ha demanat que es creés un fons de finançament per fer front a les despeses de les víctimes i un altre per cobrir les querelles lligades als casos d’espionatge. També ha reclamat que els oferissin assistència jurídica, tècnica i psicològica.

Al seu torn, Antich ha denunciat que la vulneració de drets era “exponencial i massiva” perquè afectava tothom que s’hagués comunicat amb els espiats, de manera que ha assenyalat que també ha implicat Amnistia Internacional i relators de l’ONU.

A més, ha dit que l’estat espanyol havia perfeccionat la maquinària repressiva contra el moviment independentista i ha subratllat que aquest afer era impropi d’un sistema democràtic i que era més propi de sistemes totalitaris i règims policíacs on no es respecten els drets.

Durant el debat a la comissió els representants dels grups parlamentaris d’ERC, Junts i la CUP –Ruben Wagensberg, Josep Rius i Montserrat Vinyets– han agraït la participació als dos compareixents i han denunciat la implicació del govern espanyol en l’espionatge. Finalment, han exposat que els casos coneguts eren la punta de l’iceberg i han denunciat la vulneració de drets.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor