18.01.2024 - 13:47
|
Actualització: 18.01.2024 - 14:13
Una llista cívica que permeti de ratificar i fer efectiva la declaració d’independència del 27 d’octubre de 2017. Aquest és el projecte amb què l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) pretén de presentar-se a les eleccions catalanes, previstes el febrer del 2025. El projecte anirà endavant si té l’aval dels socis. Amb tot, la direcció de l’entitat ja té coll avall que serà possible perquè creuen que hi ha d’haver un canvi important en el tauler polític. “Les eleccions es convertiran en plebiscitàries, amb una gran mobilització del vot independentista, tot superant la tendència abstencionista i abandonant l’autonomisme”, ha dit la presidenta, Dolors Feliu, en una conferència de premsa a la seu de l’entitat.
L’ANC considera que ara per ara tots els actors polítics juguen a l’autonomisme i ha desaparegut el discurs de confrontació. Per això creu que cal oferir a la població una proposta que aixequi la DUI i reflecteixi la voluntat de fer efectiva la independència. “No es donarà suport a cap govern autonomista, encara que sigui format per independentistes”, ha dit Uriel Bertran, coordinador d’estratègia i discurs de l’ANC. L’entitat creu que la proposta no contribuirà a la fragmentació del vot independentista: “La fragmentació més perillosa és la que hi ha ara, sense la llista cívica. La política autonomista, que fa que l’independentisme es quedi a casa”, diu Betran.
Els objectius de la llista cívica
Si aconsegueix representació al parlament, la llista cívica pretén d’impulsar un acord polític amb les altres forces polítiques que impliqui ratificar la DUI i més objectius, com ara: la retirada de la simbologia espanyola del territori català; preparar, conjuntament amb la societat civil organitzada, un pla de mobilització sostinguda en suport de la declaració d’independència; garantir que la cadena de comandament del cos dels Mossos d’Esquadra sigui lleial al govern; i desenvolupar una potent estratègia diplomàtica per tenir reconeixement internacional. També preveu que el Departament d’Exteriors faci un informe que reculli les vulneracions de drets fonamentals que ha perpetrat l’estat espanyol per reprimir el moviment d’autodeterminació; que l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) operi com a finestra única per a la tramitació i el pagament d’impostos; i negociar l’accés als mercats internacionals de finançament en l’etapa de transició.
En l’àmbit de l’estratègia política, l’ANC té en compte tres opcions possibles. El primer, una majoria independentista, en què la llista cívica tingui un paper determinant. El segon, un pacte entre partits independentistes que no inclogui la declaració de la DUI i, en aquest cas, la llista cívica provaria de blocar-lo i, si cal, forçar una repetició electoral. I el tercer: “Que alguns dels actors independentistes pactin amb el PSC. La llista faria confrontació contundent i campanya de pedagogia a tot el territori”, ha dit Bertran.
Com es crearà, la llista? Qui en formarà part?
La llista cívica serà una agrupació d’electors, una candidatura que requereix una recollida de signatures d’aval –un 1% del cens–, sense voluntat de permanència política i només serà vàlida per a les eleccions que es presenti. Les signatures es recolliran durant la convocatòria electoral i es configuraran quatre agrupacions d’electors –Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona. No es faran coalicions amb cap partit.
Els tràmits per a elegir els candidats començaran tan bon punt se sàpiguen els resultats, en l’assemblea ordinària del 16 de març. Tots els ciutadans de Catalunya podran proposar, a la pàgina web que ja han impulsat, cinc candidats. Tots hauran de complir uns quants criteris d’elegibilitat: hauran de ser independents a les direccions dels partits polítics; hauran de signar el codi ètic i de compromís amb la DUI de la llista; no en podran formar part càrrecs orgànics de partits ni amb responsabilitat en àmbit públic, llevat que hagin deixat el càrrec cinc mesos abans de la presentació de la candidatura; ni tampoc en podran formar part els membres del secretariat nacional de l’ANC dels darrers dos mandats.
L’ANC comprovarà que tothom compleix els requisits, els ordenarà per ordre de recurrència i impulsarà un grup promotor, que parlarà amb ells i s’encarregarà de crear una llista. “La proposta del grup promotor tindrà dues validacions, el secretariat nacional i la ciutadania”, ha dit Bertran.
Consulta als socis
La llista cívica anirà endavant si rep el suport dels socis, que entre el primer de març i el 14 podran votar telemàticament en una consulta. Hauran de respondre a la pregunta següent: “Estàs d’acord que l’Assemblea impulsi la Llista Cívica per la Independència a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, per tal de fer efectiva la independència?”. Si no prospera, la presidenta Dolors Feliu ha assegurat que hi haurà una gran renovació del secretariat nacional.