28.05.2024 - 16:09
|
Actualització: 28.05.2024 - 17:40
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va ajornar dissabte passat el ple constituent després de cinc votacions, en les quals cap dels candidats a la presidència va poder aconseguir el suport de dos terços dels secretaris presents.
Els candidats van ser Lluís Llach i Josep Punga, i en la darrera votació, Llach es va quedar a tan sols un vot de poder ser president, però, després d’una jornada maratoniana i encara sense prou suports, a les 20.00 es va decidir d’ajornar el ple. El ple es reprendrà a les nou del matí a la seu nacional de l’entitat, al carrer de Marina de Barcelona.
En declaracions a la premsa, Llach va dir que no renunciava a la presidència i que esperava que tots plegats trobarien una manera d’arreglar la situació. “He guanyat cada vegada malgrat que un bloc ho ha obstruït i no ha permès els dos terços“, va reivindicar. I Punga, malgrat que va acabar retirant la candidatura per a facilitar un desblocatge, no descarta de tornar-s’hi a presentar: “Considerava que era positiva per a l’ANC, per al país i per a fer passos cap a la independència. La qüestió més important és l’ANC, el país, la independència i l’alliberament nacional”, deia.
En el passat, la norma dels dos terços ja va fer que calgués fer equilibris entre sensibilitats i, a vegades, el president no va ser el candidat més votat per les bases de l’entitat. La darrera vegada, el desllorigador va ser el compromís de repartir la vice-presidència entre Jordi Pesarrodona i Uriel Bertran, tot i que finalment Bertran va renunciar a accedir al càrrec per mirar de rebaixar la tensió entre partidaris i detractors de la llista cívica. En el ple constituent, a més d’elegir els càrrecs orgànics, es constitueixen els setanta-dos secretaris nacionals elegits pels socis: cinquanta-dos pel bloc de representació territorial, tretze pel bloc de representació nacional, cinc pel bloc de representació sectorial i dos pel bloc de representació de joves.