08.11.2023 - 14:42
|
Actualització: 08.11.2023 - 19:58
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha tramitat una reclamació oficial de mala administració a la defensora del poble europeu després d’haver demanat explicacions a l’Europol per haver inclòs l’independentisme català en un informe sobre terrorisme.
Al juliol, la presidenta de l’entitat, Dolors Feliu, va fer arribar una carta a la directora executiva de l’Europol, Catherine De Bolle, en què demanava explicacions per l’informe sobre terrorisme que inclou l’independentisme català i basc. En la carta, Feliu també demanava a l’Europol que rectifiqués i retirés els continguts que criminalitzaven el moviment independentista català.
⬛️⬜️ Des de l'Assemblea presentem una queixa formal a la Defensora del Poble Europeu per l'informe d'Europol sobre terrorisme que qualificava d'"extremisme" el moviment independentista català.
❌ Prou de criminalitzar el dret a protesta!https://t.co/YsYi5rd6Lj pic.twitter.com/wSbRPQYmTA
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) November 8, 2023
Segons l’ANC, la resposta de De Bolle no ha abordat les qüestions plantejades, i per aquest motiu ha decidit de presentar la queixa a la defensora del poble europeu. En concret, demana que s’obri una investigació, s’iniciïn converses amb les autoritats d’Europol i es prenguin les mesures necessàries per a abordar-ho.
L’Europol manté l’esment a l’independentisme català en l’informe anual sobre la situació i tendència del terrorisme a la Unió Europea. El govern espanyol va enviar una carta formal a final de setembre demanant la retirada de les al·lusions a l’independentisme català dins l’apartat de terrorisme. La nova versió de l’informe sobre el terrorisme europeu, publicada el 26 d’octubre, manté la mateixa redacció estigmatitzadora amb l’independentisme, i tot el canvi que han fet ha estat moure en la maquetació del document els dos paràgrafs que hi feien referència. Abans apareixien dins l’apartat “Terrorisme etnonacionalista i separatista” i ara són a l’apartat “Extremisme”.
“L’Assemblea farà tot el possible per denunciar la criminalització del moviment independentista català. Titllar activistes de terroristes i acusar-los falsament d’utilitzar violència serveix per a criminalitzar el dret a protesta i sufocar la dissidència, i soscava l’estat de dret a la Unió Europea”, destaca l’entitat.