Analitzen com afecten les fronteres oceàniques la diversitat genètica de les espècies

  • Un estudi amb participació de científics de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat com afecten les fronteres oceàniques la diversitat genètica de les espècies marines.

VilaWeb
Redacció
30.05.2017 - 12:52

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

Un estudi amb participació de científics de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio) i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat com afecten les fronteres oceàniques la diversitat genètica de les espècies marines.

El treball, publicat en la revista ‘PLoS One’, ha analitzat la diferenciació genètica entre les poblacions d’espècies del Mediterrani –peixos, crustacis, mol·luscs i més organismes– per entendre com es connecten, ha informat aquest dimarts el CSIC en un comunicat.

Els fronts són discontinuïtats oceanogràfiques delimitades pels corrents marins que afecten la separació genètica dels organismes encara que no ho fan de manera homogènia.

L’estudi, que ha revisat treballs dels últims anys de tot el Mediterrani, s’ha centrat en unes 70 espècies que permeten analitzar de manera adequada diferents fronts marins: el 41% són peixos, el 13% mol·luscs i el 21% crustacis, i procedeixen de l’Estret de Gibraltar, el Front Almeria-Oran, el Canal d’Eivissa, el Front Baleàric, el Canal de Sicília, el Canal Otranto de l’Adriàtic i el marge sud del Mar Egeu.

Els investigadors han constatat que les espècies amb més capacitat de desplaçament i períodes larvaris de més durada tenen menys diferències genètiques entre diverses zones perquè tenen més possibilitats de ser transportades pels corrents marins, la qual cosa fa que es dispersin amb més facilitat.

Així, les poblacions d’una zona es nodreixen d’exemplars d’altres zones, la qual cosa es reflecteix en menys diferències genètiques entre poblacions properes, però la freqüència de diferències genètiques augmenta quan es tracta de poblacions separades per un front oceanogràfic.

L’estudi també sosté que l’espècies amb menys mobilitat i períodes larvaris més breus acostumen a tenir una gran diferència genètica entre poblacions de diferents zones, ja que tenen menys possibilitat de ser transportades pels corrents, la qual cosa pot provocar consanguinitat i la seva desaparició a mig termini.

Es tracta del primer treball que analitza la distribució genètica d’espècies a totes les discontinuïtats oceanogràfiques del Mediterrani i té com a objectius determinar l’impacte dels fronts i de les característiques biològiques de les espècies per establir una xarxa de reserves eficient que permeti conservar la diversitat marina i garantir-ne la supervivència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor