04.01.2020 - 21:50
|
Actualització: 05.01.2020 - 01:08
La Junta Electoral Central (JEC) va votar divendres d’inhabilitar el president català Quim Torra. El teòric delicte del president Torra és d’haver despenjat tard una pancarta en favor dels presos polítics en període electoral. Concretament, va despenjar-la 48 hores tard. Per aquest motiu un òrgan menor, ni tan sols un tribunal, destitueix el president dels catalans. La votació de la JEC va ser justeta: set vots contra sis.
La JEC, com tants òrgans judicials, és dividida entre el bloc progressista i el bloc conservador. Una de les explicacions que s’han donat d’aquest fet és que el bloc de la dreta volia evitar la investidura de Pedro Sánchez. La dreta contra els socialistes. Per això, segons Ada Colau, la reacció dels partits catalans ha de ser justament d’investir Sánchez. Que la dreta no vol investidura? Doncs que en tingui.
L’inconvenient d’aquesta interpretació és que és falsa. Hi ha magistrats progressistes que van votar contra el president Torra.
Contra Quim Torra n’hi van votar set: cinc membres del Tribunal Suprem (Francisco José Navarro, Eduardo de Porres, Ana María Ferrer, Antonio Jesús Fonseca-Herrero i Inés Huerta) i dos catedràtics proposats pels partits (Carlos Vidal pel PP i Silvia de Saez per Ciutadans). En favor de Quim Torra n’hi van votar sis: tres membres del Tribunal Suprem (Antonio Vicente Sempere, María Luz García Paredes i José Luis Seoane) i tres catedràtics proposats pels partits Inés Olaizola (Podem) Consuelo Ramón Chornet (PSOE) i Juan Montabes (militant del PSOE), segons que informen el diari El País i El Independiente.
Ana Maria Ferrer és la progressista que ha votat contra Torra. Aquesta senyora milita a l’associació progressista de Jutges per la Democràcia, segons que llegeixo en aquest perfil de Cinco Días, La magistrada infatigable. També era la candidata que el PSOE promovia dins el Tribunal Suprem, segons que explica El Confidencial. Per a acabar, dels jutges que van condemnar a tretze anys de presó Oriol Junqueras, i a llargues sentències la resta dels presoners polítics, no tots eren conservadors. N’hi ha, com ella, de progressistes, com expliquen El Diario i Confilegal. La progressista Ana Maria Ferrer ha votat per inhabilitar Torra i per empresonar mig govern català.
El ‘Deep State’ espanyol, cosa de la dreta? I del progressisme, també. No fem riure.
En paraules de Germà Bel, ex-membre del PSOE, i que els coneix com ningú, encara no s’ha entès que el PSOE sempre encén un ciri a Déu i un altre al diable. Per això, promoguts pel PSOE, van fer majoria per rebentar l’estatut i per això ahir una magistrada promoguda pel PSOE va fer majoria per fer fora el MHP.
És fort. Encara no s'ha entès que PSOE sempre posa uçciri a Deu i al Diable. Per això promoguts per PSOE van fer majoria per rebentar l'Estatut, i per això ahir 1 magistrada promoguda x PSOE va fer majoria x fer fora a MHP. (Pd: Ara, podria ser pitjor. Haver-ho entes i gaudir-ho)
— (((Germà Bel))) Vida&Econ! Boomer + Tap-Gen 🇺🇦 (@gebelque) January 4, 2020
Tot això, Esquerra Republicana ho sap. No entenc per què no s’hi torna. Demà passat podrien votar no a Pedro Sánchez amb una raó ben simple: no puc investir el president espanyol, si els progressistes inhabiliteu el president català. No tan sols rebem atacs de la dreta. De primer, estimat PSOE, feu quadrar la JEC. I, si ho feu, al febrer, investiré Sánchez. Hi ha temps. Fem-ho al febrer. Però abans ‘desjudicialitzeu’ la política.
Per a acabar, un afegitó final sobre l’acord ERC-PSOE, que trobo molt lúcid:
Tant el PSOE com ERC saben perfectament que no es complirà ni una sola lletra de l'acord que acaben de signar. Les estratègies respectives, doncs, no es basen en els resultat de l'acord sinó en l'escenari que resulti de l'incompliment.
Les següents passes, és clar, són secretes.— Francesc Ribera (@francescribera) January 4, 2020