13.02.2020 - 17:00
Aquest diumenge, Amposta torna a acollir la Festa de la Carxofa, que amb la celebració del 25è aniversari arriba plena de novetats: la principal és la incorporació de l’arròs, un altre producte molt arrelat a les Terres de l’Ebre. Així doncs, a partir de les dotze del migdia al pavelló 1 d’octubre, s’hi podrà tastar el plat popular local basat en botifarra, salsitxes, carxofes i pa amb allioli. A més, els nou restaurants que hi participen també oferiran més de cinc mil degustacions pròpies.
Però la celebració no s’acaba aquí, sinó que el calendari és ple d’actes i activitats, com un mercat de productes de proximitat i la Ruta dels Platerets de la Carxofa i l’Arròs, una altra novetat d’enguany. La ruta s’organitza els caps de setmana del 21 al 23 de febrer i del 28 de febrer a l’1 de març als dinou bars i restaurants participants del municipi. Els assistents podran degustar les tapes de carxofa que ofereixen els establiments amb l’objectiu de fomentar la gastronomia local, de proximitat i de qualitat. Algunes de les propostes de la ruta són cloïsses amb carxofa, caragols amb carxofa i creps de carxofa. La producció d’aquesta hortalissa al Delta de l’Ebre es concentra entre Amposta i l’Aldea i la varietat més cultivada és la blanca de Tudela, tendra i gustosa.
Però Amposta no és l’única ciutat que celebra una festa gastronòmica dedicada a la carxofa. Altres municipis amb tradició de conreu d’aquesta hortalissa també organitzen fires destinades a promocionar-ne l’ús en les receptes de la dieta mediterrània. Alguns exemples són la Festa de la Carxofa de Benicarló, que es va fer del 10 al 29 de gener, l’Encarxofa’t de Cambrils, que es farà del 13 al 22 de març i el Carxofa Prat del Prat del Llobregat que serà entre el 7 de març i el 14 d’abril.