Del codi QR a la durada dels bitllets: totes les novetats de les bonificacions de Rodalia

  • L'abonament té una vigència de quatre mesos, del primer de gener al 30 d'abril de 2023 · Per adquirir-lo, s'ha de pagar una fiança

VilaWeb

Redacció

29.12.2022 - 10:20
Actualització: 09.01.2023 - 15:08

Els usuaris de Renfe podran obtenir, a partir de demà, els abonaments gratuïts de Rodalia i Mitjana Distància per a viatjar fins al 30 d’abril. L’acord arriba una vegada aprovat en el consell de ministres espanyol. Per a evitar cues, la companyia ferroviària recomana d’obtenir els bitllets per mitjà de l’aplicació de Renfe, tot i que també es poden adquirir a les màquines de venda de l’estació i a les taquilles. A continuació, us expliquem tots els detalls per a aconseguir els bitllets de Renfe de franc. Si ja disposeu d’un abonament gratuït, caldrà adquirir-ne un de nou.

Com sol·licitar els bitllets gratuïts de Renfe?

Per sol·licitar els abonaments, cal haver-se registrat prèviament a la pàgina de Renfe: fent clic ací i, tot seguit, pitjant l’opció “registrar-me”. Un cop dins, l’usuari ha de seleccionar el nucli de Rodalia. A continuació, apareixerà un menú amb l’opció “comprar bitllets”, on l’usuari ja podrà seleccionar l’estació d’origen i destinació. El següent pas serà “seleccionar una tarifa” i triar el nou “abonament gratuït per a viatger freqüent”. Els bitllets, aquesta vegada, també es podran adquirir amb l’aplicació de Rodalia.

La gran novetat: un QR per a accedir a l’estació

Com a novetat, un cop adquirit el bitllet amb l’aplicació de Rodalia, es generarà un codi QR que permetrà d’accedir directament pels controls del servei ferroviari. El mecanisme serà semblant al de la T-Mobilitat, i d’aquesta manera, no caldrà presentar el codi QR a l’estació per a bescanviar-lo per un bitllet físic.

Cal abonar una fiança per a adquirir-los

L’abonament té una vigència de quatre mesos, a partir de l’1 de gener i fins al 30 d’abril de 2023. És de franc, però per a adquirir-lo s’ha d’abonar una fiança. 

En els títols de multiviatge de Rodalia, els usuaris hauran de pagar un dipòsit de deu euros. El títol amb viatges il·limitats per a mitjana distància requerirà un dipòsit de vint euros.

Com es retorna la fiança?

Es retornarà la fiança sempre que l’usuari hagi fet, com a mínim, setze viatges, és a dir, una mitjana de quatre viatges el mes. En cas de no complir el nombre mínim de viatges, la fiança es considerarà una indemnització i no la tornaran a l’usuari.

Si es paga amb targeta, l’import es retornarà automàticament, una vegada acabat el període de validesa de l’abonament i quan s’hagi comprovat que s’han fet els viatges mínims. Si es paga amb metàl·lic, caldrà omplir una sol·licitud per a la devolució de la fiança. És important que l’usuari conservi el codi QR o la targeta durant tot el període de vigència de l’abonament perquè li retornin la fiança.

Quines línies de Renfe seran de franc?

Al Principat, seran de franc els serveis de Rodalia de Barcelona, Rodalia de Girona, Rodalia del Camp de Tarragona i els serveis regionals. Les línies incloses són:

  • Serveis de Rodalia de BarcelonaR1 (Molins de Rei – Maçanet-Massanes), R2 (Castelldefels – Granollers Centre), R2 Nord (Aeroport – Maçanet-Massanes), R2 Sud (Sant Vicenç de Calders – Barcelona-Estació de França), R3 (l’Hospitalet de Llobregat – Puigcerdà), R4 (Sant Vicenç de Calders – Manresa), R7 (Barcelona Sant Andreu Arenal – Cerdanyola Universitat) i R8 (Martorell – Granollers Centre).
  • Serveis de Rodalia de Girona: RG1 (l’Hospitalet de Llobregat – Figueres/Portbou).
  • Serveis de Rodalia del Camp de Tarragona: RT1 (Tarragona – Reus) i RT2 (l’Arboç – Salou-Port Aventura).
  • Serveis regionalsR11 (Barcelona Sants – Portbou), R12 (l’Hospitalet de Llobregat – Lleida), R13 (Barcelona Estació de França – Lleida. Per Valls), R14 (Barcelona Estació de França – Lleida. Per Tarragona i Reus), R15 (Barcelona Estació de França – Reus – Riba-Roja d’Ebre), R16 (Barcelona Estació de França – Tarragona – Tortosa/Ulldecona) i R17 (Barcelona Estació de França – Salou-Port Aventura).

Al País Valencià se’n beneficiaran les sis línies de Rodalia de València i el servei de mitjana distància. Les línies incloses són:

  • Serveis de Rodalia de València: C-1 (València – Gandia), C-2 (València – Xàtiva – Moixent), C-3 (València – Bunyol – Utiel), C-4 (Sant Isidre – Xirivella-l’Alter), C-5 (València – Caudiel) i C-6 (València – Castelló).
  • Serveis de mitjana distànciaER02 (Castelló – Vinaròs), 43 (Alacant –Múrcia — Llorca), 44 (València – Cartagena), 45 (Alacant – Ciudad Real), 46 (València – Alcázar de San Juan), 47 (València – Xàtiva – Alcoi), 48 (València – Conca – Madrid), 49 (València – Osca), 50 (València – Tortosa) i 61 (Alacant – Tortosa)

A diferència del Principat i el País Valencià, les Illes no són cobertes pels serveis ferroviaris espanyols. Els Serveis Ferroviaris de Mallorca i el Ferrocarril de Sóller són operats respectivament pel govern de les Illes i per l’empresa privada Ferrocarril de Sóller SA, no pas per Renfe. Per això no entren dins la bonificació de bitllets, cosa que va denunciar ahir Més per Mallorca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor