04.05.2018 - 13:55
|
Actualització: 04.05.2018 - 16:59
El sindicat majoritari en el sector de l’ensenyament, USTEC-STEs qualifica de ‘purga política’ l’acció del ministeri d’Educació espanyol i les acusacions d’adoctrinament i assetjament a una quarantena de centres catalans. El portaveu de l’organització, Ramon Font, ha recalcat que no estan ‘disposats a acceptar-ho’ perquè són acusacions fonamentades amb ‘molt poc rigor’ a través de denúncies anònimes i aplicatius a internet.
Per això, des d’USTEC-STEs, s’estan organitzant mobilitzacions ‘el màxim d’unitàries possibles’ per defensar la tasca dels docents, el que consideren ‘el moll de l’os d’una societat democràtica’. Font ha assegurat que no es descarta cap tipus de mobilització i ha fet el paral·lelisme amb els expedients a quatre directors de les Balears amb el decret del trilingüisme, que va derivar amb una vaga indefinida.
Font ha explicat que s’està animant al professorat a fer assemblees per decidir quin tipus de mobilització tirar endavant però està convençut que ‘la gent n’està tipa’ perquè s’ha traspassat ‘una línia vermella’. En aquest sentit, recalca que hi ha professorat que normalment no demana mobilitzacions que ja considera que ‘s’ha de fer alguna cosa’. Font confia que qualsevol acció reivindicativa tindrà al costat tota la societat. Pel portaveu d’USTEC-STEs, l’acció del Ministeri espanyol, coneguda 7 mesos després de l’1-O, fa pensar que volen ‘atiar’ el conflicte i ‘criminalitzar’ el professorat per recuperar aquest ambient quan ja s’havia ‘apaivagat’ i els centres havien recuperat la normalitat i la tranquil·litat.
Per Font, l’objectiu del ministeri que dirigeix Méndez de Vigo és fer desaparèixer ‘la pluralitat del professorat’. Font assegura que és una ‘clara ofensiva’ del Partit Popular amb política de la ultradreta. Situa també, la manca de consellera com un dels problemes per a solucionar-ho.
En un comunicat, USTEC ha defensat que ‘l’obligació de qualsevol docent’ és ajudar a l’alumnat a comprendre els fenòmens socials i polítics que es viuen al seu entorn, sempre des del respecte a les persones i a la pluralitat de l’alumnat. Pel sindicat, aquesta pluralitat també s’ha de preservar entre el professorat perquè és la garantia ‘del no adoctrinament’ perquè el sistema públic precisament garanteix aquesta pluralitat docent. Per USTEC, adoctrinar és propi dels règims totalitaris que només accepten una explicació dels fets polítics i socials. Per això s’ha defensat l’escola i l’institut com espais de formació d’una ciutadania crítica i responsable, de circulació d’idees en llibertat.
El sindicat posa sobre la taula que la ‘desautorització permanent del professorat’ pot tenir conseqüències molt negatives, ‘en la salut democràtica’ de la societat, en la competència social i ciutadana de l’alumnat, i també en el rendiment del sistema educatiu. Des del sindicat es critica que s’abusa del delicte d’odi, pensat per defensar les minories dels abusos de poder, i no pas, segons USTEC, per defensar el poder de la crítica. USTEC-STEs també rebat al Ministeri espanyol la posada en qüestió del dret de vaga de l’alumnat, un dret que està garantit a partir dels 14 anys. El sindicat replica que l’obligació dels centres i de les famílies és protegir els drets dels menors i no erosionar-los. Des d’USTEC-STEs es defensa que alguns menors es manifestessin en horari escolar i es recorda que aquest curs s’han viscut les vagues estudiantils ‘més massives de tota la nostra història’ amb 80.000 estudiants al carrer el mes de setembre.