24.07.2018 - 16:20
|
Actualització: 24.07.2018 - 21:52
Una vintena d’entitats periodístiques, socials i cíviques encapçalades pel Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat una campanya de suport al fotoperiodista Jordi Borràs, agredit el 16 de juliol per un agent de la policia espanyola. La iniciativa, que aglutina les veus d’entitats com FundiPau, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el centre Irídia, Òmnium Cultural i SOS Racisme, vol finançar les despeses de la defensa de Borràs en el procés judicial contra el seu agressor i ‘fer front comú per a exigir la fi de les agressions contra els professionals de la informació’.
‘Volem mostrar el nostre rebuig a aquestes actituds violentes i sumar totes les complicitats que siguin possibles’, ha explicat el president del Grup Barnils, el periodista Ferran Casas. L’objectiu econòmic són 12.000 euros, que es recaptaran mitjançant la plataforma de finançament col·lectiu Tot Suma.
Jordi Borràs va ser agredit la setmana passada per un agent de la policia espanyola, que el va colpejar i va cridar ‘viva España, viva Franco’. Afers Interns del cos policial va obrir un procediment d’informació reservada a l’agent, que continua en actiu. De moment, Borràs encara un procés judicial perquè ha denunciat l’agent. Però el mateix agent també ha denunciat Borràs per un delicte d’atemptat contra l’autoritat. Per això, el fotoperiodista podria trobar-se en un procediment judicial obert ‘en una doble condició de denunciant i denunciat’, tal com ha remarcat la seva advocada, Carla Vall.
La campanya vol fer alertar sobre les agressions i amenaces de caràcter feixista contra professionals de la informació i ciutadans. Per Casas, ‘s’ha creat un clima d’impunitat a partir de certes actituds polítiques i de la no assumpció de responsabilitats i nul·la autocrítica de les forces i cossos de l’estat espanyol’ en la jornada del primer d’octubre. Això ‘ha estat un brou de cultiu per a coses que com la que li ha passat al Jordi’.
Casas ha detallat que, la passada tardor, el grup Barnils va recollir trenta-se casos d’amenaces greus, intimidacions o agressions a periodistes relacionades amb el procés polític. Enguany, fins al juny, n’han comptabilitzat vint-i-dos, tretze dels quals amb violència física. ‘Cal actuar i cal contundència, perquè no s’estengui aquest clima d’impunitat’, ha exigit Casas.