14.02.2019 - 15:25
|
Actualització: 14.02.2019 - 16:05
Una quinzena de candidatures de confluència municipal d’esquerres s’han ajuntat per crear un nou espai polític que superi els propis municipis i tingui veu pròpia a nivell nacional. Impulsats pels dirigents de Guanyem Badalona, Dolors Sabater; Guanyem Cerdanyola, Carles Escolà, i Decidim Ripollet, José M. Osuna, el nou espai es proposa ‘frenar l’avenç de l’extrema dreta’ a les pròximes eleccions municipals superant la lògica dels partits tradicionals i fent fronts comuns d’esquerres arreu del territori.
A més, passat el 26 de maig es crearan grups propis a les Diputacions i Consells Comarcals. Tot i això, asseguren que no s’imposarà a les candidatures la cessió dels vots al nou espai, que s’acabaran repartint també entre ERC, Comuns i CUP, en funció de les negociacions entre partits a cada municipi.
Garantir la justícia social, combatre la pobresa i la precarietat de les classes populars i donar sortida a l’anhel d’autodeterminació del poble català. Aquests són els grans objectius i trets distintius del nou espai polític de les confluències municipalistes, que s’han presentat en societat aquest dijous a Badalona.
L’espai triat no és casual i, segons han afirmat els seus impulsors, Badalona és un clar exemple de la ‘involució democràtica’ que representa en aquesta ciutat el lideratge del PP i que ‘amenaça’ el conjunt de Catalunya. És per això que des de ‘Municipalistes per la república des de baix’ criden a replicar experiències com la de Guanyem arreu del territori.
‘Calen grans acords populars i interpel·lem a partits i moviments socials i polítics d’esquerres, demòcrates i republicans a construir grans confluències que facin de dic de contenció de l’avenç de l’autoritarisme i el feixisme i que serveixin com a palanques per construir alternatives solides i valentes’, ha exclamat l’ex-batllessa de Badalona, Dolors Sabater.
Els impulsors del nou espai, veuen doncs els ajuntaments com un darrer ‘refugi’ per ‘garantir drets i llibertats’, com apunta la portaveu de Guanyem Girona, Carla Costa, però també són una institució amb ‘limitacions’ que requereix de ‘noves passes’ per dur les reivindicacions de les confluències a nivells superiors, detalla el batlle de Ripollet, José M. Osuna.
Dolors Sabater assegura que és justament per fer ‘més efectiva’ la feina de les confluències municipalistes es projecta el nou espai polític a ‘escales territorials superiors’. Així, a partir dels resultats de les eleccions municipals les confluències tindran l’opció de cedir els seus vots al nou espai polític a les Diputacions o Consells Comarcals, tot i que no serà obligatori.
Conscients de les diferents dinàmiques de cada municipi i de les negociacions entre partits a l’hora de confeccionar les confluències, en cada cas es decidirà si els vots als ajuntaments acaben, en administracions supramunicipals als grups d’ERC, de la CUP, dels Comuns o dels Municipalistes per la República.
‘No som un nou partit, som l’experiència de les confluències que trenquen justament les costures del partits per superar el partidisme de curta volada’, ha etzibat Sabater. El batlle de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà demana que ‘no es posin traves’ a noves confluències de cara a les municipals de 2019 i demana ‘generositat’ als partits a l’hora de buscar acords.
‘Posem per davant els interessos de la societat i no els de les estructures dels partits’, destaca Escolà. Actualment, formen part del nou espai un total de quinze confluències, però la porta és oberta a que se n’afegeixin de noves o s’incorporin d’altres ja existents que ara per ara no han fet encara aquest pas.
Les quinze candidatures que avui s’aixopluguen en el nou espai són Guanyem Badalona en Comú, Guanyem Cerdanyola, Decidim Ripollet, Guanyem Girona, SOM Gramenet, Sant Adrià en Comú, Assemblea Ciutadana de Sentmenat, Guanyem Sant Boi, Totes Fem Badia, Guanyem Sitges, Les Franqueses Imagina, Crida Premianenca, Acció Ciutadana de Santa Coloma de Cervelló i Unitat Argentona per la República.