09.02.2017 - 15:33
|
Actualització: 10.02.2017 - 10:07
L’investigador banyolí Jordi Frigola encapçala un projecte pioner contra el càncer a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdiBGi). El programa cerca la manera de combatre la malaltia amb un tractament no tan invasiu com els habituals, la quimioteràpia i la radioteràpia. Es pretén frenar el progrés de la malaltia amb inhibidors. D’aquesta manera s’aconseguiria en primer lloc millorar granment la qualitat de vida dels pacients i seria, de retruc, un gran avenç en la investigació.
Un projecte estructurat en tres fases
Frigola, que va tornar a Girona ara fa un any, després de passar-ne set als laboratoris Clare Hall de Londres, encapçala un projecte que s’estructura en tres fases. Un dels seus maldecaps és obtenir el finançament, que calcula que és de 200.000 euros. De moment n’ha aconseguits 130.000 de l’estat espanyol, gràcies a una beca Ramon y Cajal, que ha esmerçats a comprar els aparells necessaris per a portar a terme les investigacions. La resta (70.000 euros) aniran destinats a contractar un estudiant de doctorat que treballi durant els quatre anys vinents amb ell. ‘No és fàcil aconseguir finançament en recerca perquè no dóna diners de manera immediata’, lamenta. De fet, està convençut que aquesta primera etapa és la més complicada, perquè no hi ha empreses que confiïn en un projecte que encara no ofereix garanties d’èxit. Assegura que treballen amb bases molt sòlides i que ara convé arribar a confirmar les hipòtesis que ha desenvolupat en uns altres laboratoris. La idea és saber si l’estructura de la cèl·lula del llevat (un animal unicel·lular) es pot reproduir de manera semblant en humans. ‘Si aconseguim demostrar-ho en aquests quatre anys haurem avançat molt, perquè podrem mirar com combatre la reproducció a través d’inhibidors’, explica. La tercera fase consistirà a cercar la manera de generar un producte que aturi la reproducció de les cèl·lules dolentes i freni la malaltia sense matar les bones.
Explica que a partir de la segona fase és molt més factible obtenir finançament: les farmacèutiques s’hi interessaran perquè hi veuran un rendiment econòmic. Frigola fa servir un símil automobilístic per explicar l’objectiu final del projecte: ‘És com si tinguéssim un cotxe i volguéssim frenar-lo: podem destruir la carretera o prémer el pedal del fre. La quimioteràpia seria la primera opció, i nosaltres treballem per trobar la segona.’
Una crep solidària
La prioritat, ara, és trobar els 70.000 euros per contractar un estudiant de doctorat que treballi els quatre anys vinents a les seves ordres. I ha trobat el suport de Vanessa Nueda, una malalta de càncer que va engegar una pàgina a internet (www.elcrepdemivida.com) que cerca fons per a la lluita contra el càncer. De moment, ja hi ha dos projectes activats per a recaptar diners. D’una banda, l’edició en DVD del concert que la GIOrquestra va fer diumenge passat, 5 de febrer, a l’auditori; els beneficis de la venda dels discs serviran íntegrament per a finançar el projecte de Frigola. D’una altra, una campanya de recollida de diners en una vintena d’establiments de Girona amb guardioles fetes per Nueda on hom pot deixar un donatiu.
L’IdiBGi demana inversió en la recerca
El nou director de l’IdiBGi, Jordi Barretina, diu que cal defensar projectes concrets i recorda que la recerca i la investigació acaben donant resultats. Per això ha demanat que les institucions s’hi aboquin. Barretina destaca la qualitat dels projectes que duu a terme l’institut.