23.06.2018 - 14:40
|
Actualització: 23.06.2018 - 18:32
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat a seguir l’exemple del president de la Mancomunitat Enric Prat de la Riba a l’hora de ‘bastir un cos d’estat per a Catalunya’. ‘No estem tan lluny d’allò que proposava, i ara el volem bastir republicanament’, ha afirmat en la cloenda del centenari de la Biblioteca Popular de Valls (Alt Camp), impulsada per la Mancomunitat l’any 1918. Durant el seu discurs, s’ha centrat a defensar la cultura com a ‘eix central de l’acció política’. L’acte també ha gaudit d’una intervenció en vídeo de Carles Puigdemont des d’Alemanya, qui ha reivindicat Valls com a ‘referent en la defensa de les llibertats i la democràcia’ per haver construït equipaments com ‘La Popular’.
Torra ha visitat espais emblemàtics de la vila sota una expectació mediàtica persistent, davant la qual ha declinat de fer cap valoració de la breu trobada amb Felipe VI al Nou Estadi de Tarragona, quan li va entregar el llibre Dies que duraran anys i l’informe del Síndic de Greuges sobre les càrregues policíaques del primer d’octubre. ‘Avui hem vingut a parlar de cultura, respecte i llibertat’: això s’ha limitat a respondre a les insistents preguntes dels periodistes durant el recorregut que ha fet acompanyat de la consellera de Cultura, Laura Borràs.
La cultura com a ‘arma política’
Ja a l’acte institucional de cloenda del centenari de la Biblioteca Popular de Valls, el president ha aplaudit el llegat de l’equipament projectat per la Mancomunitat i s’ha referit a Montserrat Roig per a afirmar que ‘la cultura és l’arma política més revolucionària que existeix a llarg termini’. Alhora ha argumentat que edificis com ‘La Popular’ són un exemple de com ‘bastir un cos d’estat per a Catalunya’, afegint-hi que la voluntat del govern és construir-ho ‘fent efectiva la República guanyada l’1-O i declarada políticament el 27 d’octubre’.
Al seu torn, Carles Puigdemont també ha lloat la història de la biblioteca vallenca, destacant el clima de ‘normalitat, progrés, llibertat i cultura’ que caracteritzava, ha dit, l’època en què la Mancomunitat va impulsar l’equipament de la capital de l’Alt Camp. ‘Avui no pot ser així, perquè tenim presos polítics, persones perseguides i amenaçades només per haver expressat les seves opinions’, ha criticat d’Alemanya estant.
Així mateix, alhora ha fet una crida a seguir l’exemple dels impulsors de la Biblioteca Popular. ‘No ens equivoquem si continuem dempeus, com no s’equivocaven els predecessors de fa cent anys’, ha afirmat, tot demanant als assistents que vetllin per traslladar aquest esperit a les generacions vinents.
Més punyent s’ha expressat el batlle de Valls, Albert Batet, cofoi que el 1918 la ciutat hagués acollit la primera biblioteca popular de Catalunya, i alhora reivindicatiu en la defensa de la cultura i la llibertat, que ha definit com a ‘binomi indissociable’. Ha afirmat que l’acte d’avui dissabte ha volgut ser una mostra de ‘persistència’ després de cent anys en què s’han passat per dues dictadures ‘durant les quals s’ha fet perillar la cultura’. ‘Persistim perquè som un poble que aguantarem, perquè sabem que guanyarem’, ha conclòs el batlle.