Terribas va necessitar protecció policíaca per assetjament durant el 155

  • Sanchis i Gordillo denuncien al parlament una campanya de 'desprestigi i criminalització' de TV3 i Catalunya Ràdio

VilaWeb

Redacció

18.06.2019 - 15:00
Actualització: 19.06.2019 - 14:30

El director de TV3 i el de Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, han denunciat avui a la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155 al parlament una campanya de ‘desprestigi, desgast i criminalització’ dels mitjans públics, ‘mediàtica i política’. Gordillo ha explicat que les agressions i assetjament a periodistes durant l’aplicació de l’article 155 va centrar-se especialment en la periodista Mònica Terribas. Segons el director de la ràdio pública, l’assetjament a Terribas es va accentuar en l’entorn digital i les amenaces anònimes que va rebre va requerir que se li facilités protecció policial i que es reforcés també la presència de Mossos d’Esquadra a l’emissora.

Sanchis creu que l’etiqueta dels mitjans públics com a màquines d’adoctrinament facilita la petició d’intervenció: ‘Primer arriben veus de descrèdit absolut i després es planteja l’aplicació del 155, si són màquines d’agitació’. ‘Ara s’ha allunyat la possibilitat, però amb l’amenaça contínua que segons qui guanyi les eleccions espanyoles, s’aplicarà el 155, també als mitjans’, ha continuat. Per tot plegat, i amb aquest panorama de fons, Gordillo ha instat el parlament a legislar per poder blindar els mitjans públics davant una hipotètica intervenció, mentre que Sanchis els ha reclamat una modificació de la llei electoral.

Gordillo ha lamentat les veus, provinents de dirigents del PP, Ciutadans i també algunes del PSOE, contràries al fet que els mitjans públics quedessin exclosos de l’aplicació del 155 al 2017. Això significa que el debat sobre la necessitat d’intervenir la ràdio i televisió catalana ‘no està tancat’ i això ha tingut repercussions, a més de tenir-les a plana política també n’ha tingut sobre la reputació dels mitjans sobre els ciutadans. Tot i això, ha dit que també hi ha part de l’audiència qui n’ha reforçat els seus vincles a partir d’aquesta situació.

Tant Gordillo com Sanchis han criticat que s’utilitzin els mitjans com a ‘arma llancívola’ i que es perpetrin ‘atacs ferotges’. ‘Parlar de conspiracions és ridícul però si llegeixes algunes notícies arribes a la conclusió que sí que hi ha una campanya de desgast, de desprestigi i fins i tot de criminalització de la feina que fan els mitjans i els periodistes’, ha lamentat el director de la televisió pública catalana, que ha defensat la pluralitat i neutralitat dels informatius. ‘Hi ha gent que pensa que encara estem intervinguts i d’altres que diuen que cal intervenir-los’, ha exemplificat.

Els dos directors han comparegut en la comissió – en què no hi han participat ni Ciutadans, ni el PSC ni el PP– en qualitat de testimonis per aportar la seva visió, tot i que finalment no es va acabar incloent els mitjans públics en el 155. Sí que han explicat que hi va haver intents d’ingerències per part de l’estat i amenaces judicials, a més de repercussions per la intervenció de les finances de la Generalitat, anterior a l’aplicació del 155.

Sobre si els periodistes van actuar amb autocensura, Sanchis ha reconegut que potser sí que va pesar en els ànims a l’hora de fer alguns directes. ‘Tot això pesa i ha contribuït a generar un tipus de periodisme que també està afectat per la por’, ha continuat.E l director de TV3 també ha demanat prudència als partits que critiquen amb duresa els mitjans públics, que fan ‘afirmacions duríssimes i injustes’. Els ha recordat que no poden carregar amb força i limitar-se a condemnar els fets quan els mitjans o periodistes que formen part d’aquest mitjà són agredits. ‘Sigueu prudents, sigueu més persona quan feu les crítiques i potser així evitarem el que passa després’, ha reblat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor