Roda de Ter homenatja l’escriptor Emili Teixidor en el 5è aniversari de la seva mort

  • L'autor Antoni Pladevall, la directora Isona Passola i el periodista Antoni Bassas han recordat la figura del mestre, pedagog i periodista

VilaWeb

Redacció

20.06.2017 - 15:07
Actualització: 20.06.2017 - 15:24

El Teatre Eliseu de Roda de Ter s’ha convertit en l’epicentre de l’acte que ha homenatjat la figura i l’obra de l’escriptor, pedagog i periodista Emili Teixidor, cinc anys després de la seva mort. Familiars, amics i gent del món de les lletres com l’escriptor Antoni Pladevall o la directora Isona Passola han pujat dalt de l’escenari per dedicar un sentit record a Teixidor. Per la seva banda, el conseller de Cultura, Santi Vila, n’ha destacat el seu aire “sorneguer”, però també la seva humilitat i “profunda humanitat”. Vila ha posat de relleu l’interès que té la commemoració de l’aniversari de la seva mort perquè “convida” els ciutadans a llegir o rellegir la seva obra. De fet, “llegir-lo és el millor homenatge que se li pot fer a Teixidor”, ha assenyalat el conseller. La interpretació de Manu Guix al piano, exalumne d’Emili Teixidor a l’Escola Patmos que va fundar a Barcelona, ha clos l’acte.

Unes 150 persones han volgut retre un homenatge aquest dilluns al vespre a l’escriptor Emili Teixidor al Teatre Eliseu de Roda de Ter amb motiu del 5è aniversari de la seva mort. Un retrat del literat presidia l’entrada i, a l’altra banda, el públic podia descobrir una exposició realitzada a base de plafons amb una auca dedicada a Emili Teixidor. La directora de cinema Isona Passola ha recordat el procés de creació de la pel·lícula ‘Pa Negre’ i ha destacat l'”enorme generositat de l’Emili”, que va respectar sempre tot el procés. Passola ha explicat que ni ella ni el director, Agustí Villaronga, es van imaginar mai l’èxit de la pel·lícula, però s’ha mostrat molt agraïda amb Teixidor perquè la seva obra va permetre posicionar el cinema català a primera fila, “i això a ell també el va fer molt feliç”. De fet, amb les presentacions fetes arreu del món de la pel·lícula, “es tenia la sensació que una pel·lícula que parlava d’aquí, podia arribar a tot arreu, a Vietnam o a Hong Kong”. Segons Passola, “gràcies al talent de l’Emili es va aconseguir que la gent se sentís concernida amb la guerra”.

El periodista Antoni Bassas també ha destacat el desig d’universalitat de l’obra de Teixidor i ha recordat que quan ‘Pa Negre’ va arribar a Hollywood ell era corresponsal, “i veure el nom de l’Emili Teixidor a la gran pantalla va ser tot un regal”. De la seva banda, els escriptors Miquel Obiols i Antoni Pladevall també han intervingut en l’acte per elogiar la figura i l’obra d’un Emili Teixidor que els era molt proper. Pladevall ha animat a tothom a llegir ‘Sic trànsit Glòria Swanson’, el llibre que segons ha explicat “concentra” tot l’univers del literat. “Un cop aquest llibre va sortir al mercat, ja va venir la resta, que són perfeccionaments de la primera peça”, ha assenyalat. De fet, per l’escriptor, sense aquesta primera obra, “no s’hauria parlat mai de ‘Pa Negre'”. En la intervenció de Pladevall, l’escriptor també ha destacat la riquesa de la llengua de Teixidor. “No conec un millor exhumador de la genuïna parla popular”, ha ressaltat.

L’alcalde de Roda de Ter, Albert Serra, ha assenyalat que el municipi és “terra de lletres” i s’ha mostrat compromès amb la difusió del llegat no només de Teixidor, sinó també de Miquel Martí Pol, dos autors que han donat molta projecció a Roda. “Mai serà suficient tot l’esforç per donar a conèixer i reconèixer el seu llegat”, ha assenyalat.

D’altra banda, la Biblioteca Bac de Roda exposarà “El llibre i la lectura: l’univers literari d’Emili Teixidor” de Carme Rubio. Es tracta d’una exposició i mostra documental de la producció literària d’Emili Teixidor que es podrà veure fins el 25 de juny.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor