25.01.2018 - 15:05
|
Actualització: 25.01.2018 - 15:44
Professionals i usuaris d’una desena d’hospitals de tot Catalunya s’han concentrat avui a les portes dels centres sanitaris per protestar contra les elevades llistes d’espera a la sanitat pública. La mobilització, que s’ha dut a terme al punt del migdia, estava convocada per Marea Blanca i compta amb el suport de CCOO i UGT. Els manifestants asseguren que les retallades que el Govern va aplicar entre els anys 2010 i 2015 en aquest sector van deteriorar profundament el sistema i exigeixen que es reverteixi la situació i es restaurin els llocs de treball i els recursos que hi havia abans de la crisi. Així mateix consideren que el pla de xoc impulsat per la Generalitat ‘no serveix’ i el titllen de ‘mesura cosmètica’. La previsió és que hi hagi noves concentracions aquesta tarda en d’altres punts del territori.
Professionals, usuaris i representants sindicals s’han concentrat a les portes de l’Hospital del Mar, l’Hospital de la Vall Hebron, l’Hospital de Can Ruti, el Joan XXIII de Tarragona el Comarcal de Blanes i el de Viladecans, per denunciar les elevades llistes d’espera que hi ha a Catalunya i que fan que prop de 160.000 persones estiguin esperant una operació. Toni Barberà, metge i portaveu de Marea Blanca Catalunya, ha explicat que la situació ‘ha arribat a límits impensables’ i ha advertit que la situació ‘s’ha cronifica’ de forma que molts usuaris ja estan començant a assumir que ‘el més normal és haver d’esperar durant molt temps per tenir accés a una prova o una intervenció’. Barberà ho ha dit durant la concentració que una cinquantena de persones han dut a terme a les portes de l’Hospital de Can Ruti i Pujol de Badalona i on ha advertit que ‘les persones humanes no són màquines i que mentre passa el temps la patologia avança i la situació és deteriora’.
El responsable de Marea Blanca ha relatat que les retallades que van aplicar-se entre els anys 2010 i 2015 van ser una ‘destralada’ i van ‘malmetre un sistema que funcionava’. En aquesta línia ha reconegut que des de fa temps s’intenta pal·liar sense èxit la situació: ‘El pla de xoc que la Generalitat va plantejar no ha resolt la situació, és només una mesura cosmètica’, ha considerat Barberà que ha demanat que s’incrementi l’activitat en horari de tarda, es reobrin tots els quiròfans que estan tancats, que s’incrementi el pressupost per a sanitat i que es recuperin els llocs de treball perduts. ‘Calen polítiques socials que permetin desmuntar i revertir el que s’ha retallat’, ha dit.
Així mateix s’ha expressat la secretaria comarcal de la UGT al Barcelonès, que ha dit que ‘cal restablir el temps d’espera d’abans de la crisi’. Solà ha explicat que en el cas de l’Hospital de Can Ruti ‘s’estan complint els temps que fixa CatSalut’ però ha considerat que ‘són insuficients’. Així ha dit que unes cataractes abans trigaven cinc mesos en operar-se i ara en canvi un pacient ‘ha d’esperar-se quatre mesos perquè el visitin i li facin provés més el que triguin en donar-lo hora per la intervenció’. El mateix succeeix amb proves comunes com una endoscòpia o una operació de menisc, entre ‘’altres. ‘CatSalut ha d’asseure’s i parlar sobre recuperar els quiròfans, crear torns de tarda i en definitiva restablir el que vam perdre’, ha valorat.
Per la seva banda. Manel Avia, delegat de CCOO, s’ha mostrat en contra de les derivacions a la sanitat privada i ha denunciat que hi ha usuaris que es veuen obligats a pagar amb els seus estalvis intervencions en aquesta tipologia de centres. En les mobilitzacions, que s’han dut a terme sota el lema ‘La llista d’espera mata’, s’han sentit càntics com ¡La sanitat no es ven, és defensa¡. La previsió és que aquestes protestes es repeteixin aquesta tarda en altres centres sanitaris com l’Hospital Clínic de Barcelona, el de Mollet o el de Bellvitge, a L’Hospitalet de Llobregat.