19.08.2018 - 21:27
|
Actualització: 20.08.2018 - 08:47
La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha fet autocrítica sobre el paper de l’entitat entre l’1 i el 27 d’octubre des de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada del Conflent (Catalunya Nord). Segons Paluzie, va ser un error ‘implicar-se molt’ amb els partits polítics en la definició del full de ruta i això va impedir que l’ANC no pogués ‘pressionar’ a les formacions per proclamar la República catalana. De tota manera, la líder l’ANC ha volgut treure ferro a la situació i creu que ara és un bon moment per analitzar ‘les fortaleses i les debilitats’ que han tingut per acabar construint ‘una estratègia guanyadora’. Per la seva banda, el vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, demana unitat entre la ‘societat civil, partits polítics i l’exili’ per tal que aquesta tardor s’expliqui ‘al món’ el judici dels membres del govern que estan a la presó i a l’exili. Mauri ha detallat que els tres agents compten amb una ‘corresponsabilitat’ en el procés independentista i que cal que s’actuï ‘de forma unitària’.
Paluzie també ha afirmat que el poble català té una ‘capacitat de fer primaveres’ en referència a la resistència de la societat en diferents moments polítics adversos, però ha lamentat que, al mateix temps, té ‘la incapacitat’ de culminar-les en ‘estius’.
De la mateixa manera, la presidenta de l’Assemblea creu que totes les ‘vulneracions de drets’ per part de l’estat espanyol en la judicialització del procés cal que s’utilitzin ‘com un bumerang’ a partir del ressò internacional. Paluzie creu que si els mitjans estrangers expliquen la situació catalana, ‘el món estarà més preparat’ per rebre Catalunya ‘com a país’ a causa de la ‘baixa democràcia’ que aplica el govern espanyol.
La presidenta de l’entitat també ha defensat que una vegada això passi, Catalunya estarà ‘més preparada per tenir una oportunitat’, per fer efectiva la república amb l’aval internacional.
Paluzie ha fet aquestes declaracions en una taula rodona sobre les mobilitzacions ciutadanes i el paper que han de jugar en la política dins del programa de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) que aquests dies s’està celebrant a Prada de Conflent (Catalunya del Nord).
Mauri demana fer ‘un mirall al món’ del judici de l’1 d’octubre
En la mateixa línia, el vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, creu que aquest judici ha de servir per crear ‘un mirall al món’ i ha titllat el procés d”escenificació de la justícia espanyola’. El vice-president també s’ha mostrat desesperançat amb la possibilitat que la fiscalia ‘retiri tots els càrrecs als presos polítics i exiliats’.
Per això ha avançat que cal preparar-se ‘per explicar-ho al món’ i que l’estratègia judicial que seguiran els presos no serà la de ‘defensar-se, sinó d’acusar i denunciar aquest estat que ha vulnerat els drets’ dels polítics encausats i de ‘tota la gent del país que està essent perseguida’.
En aquest sentit, Mauri creu que aquesta tardor serà una temporada de mobilitzacions i per això ha cridat a la participació ciutadana. Segons Mauri, aquesta participació ha d’estar liderada per les entitats, però s’ha d”entendre que tothom ha de fer la funció que ha de fer’.
Mauri ha defensat que ‘el govern té competències per desenvolupar’, cosa que cap altre agent pot fer però ha matisat que les persones que estan a ‘l’exili poden fer una feina que només ells poden fer’. Per això ha definit la societat civil, els partits polítics, les institucions i l’exili com ‘les potes d’una mateixa taula’ que cal que comparteixin recorregut.