05.11.2015 - 02:00
Òmnium Cultural aprofitarà l’efemèride dels quaranta anys de la mort del dictador Francisco Franco per fer un gran acte en què reclamarà justícia pels crims del franquisme i n’homenatjarà les víctimes.
L’acte es farà a la porta de la Model, a Barcelona, a la cantonada dels carrers Nicaragua i Rosselló. És un escenari escollit pel simbolisme de repressió i tortura durant la dictadura. Hi intervindran testimonis del franquisme, familiars de les víctimes i historiadors. Els parlaments s’intercalaran amb actuacions musicals –coordinades pel músic Alfons Olmo–, amb versions actualitzades de cançons de Raimon, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor i Lluís Llach, entre més.
Començarà a les set del vespre i serà obert i a l’aire lliure, cosa que fa preveure a l’organització que acabi essent un dels actes d’homenatge a les víctimes més multitudinaris que s’han fet en una data tan simbòlica.
Obrir un procés contra els crims del franquisme
Torra va dir que un altre objectiu de l’acte era ‘arrencar el compromís de les forces polítiques perquè, en el futur estat català, s’obri un procés judicial i polític contra els crims del franquisme i els seus responsables’. Per això Òmnium també ha preparat un text que s’enviarà als ajuntaments, perquè s’aprovi com a moció de condemna del franquisme i de reconeixement de les víctimes.
A la presentació d’ahir, a més de Quim Torra, hi havia el president de la Comissió per la Dignitat, Pep Cruanyes, el periodista Antoni Batista, el músic Alfons Olmo i l’advocada Magda Oranich. Tots van coincidir que el franquisme continuava impune i que no havia arribat la reparació de les víctimes dels crims del règim. Oranich, per exemple, va dir: ‘Hi va haver una llei d’amnistia. Hi va haver un indult i van sortir alguns presos i el 1977 va arribar l’amnistia. I vam estar contents, però ells [els franquistes] es van considerar amnistiats. En aquest país no s’ha pogut fer justícia.’