S’ha mort el cineasta Paco Pérez-Dolz, a noranta-cinc anys

  • L'autor de 'A tiro limpio' era membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català

VilaWeb

Redacció

09.04.2017 - 19:38
Actualització: 10.04.2017 - 07:58

El cineasta català Paco Pérez-Dolz ha mort aquest diumenge a Barcelona als 95 anys. El seu film més emblemàtic és A tiro limpio, la seva òpera prima, que s’ha convertit en un clàssic del cinema policíac.

Amb més de cinquanta anys de carrera i una formació del tot autodidacta, Pérez-Dolz ha estat un dels professionals més valorats de la indústria cinematogràfica, primer com a secretari de direcció, després com a ajudant de direcció, i posteriorment com a productor de films industrials i cinema publicitari. Després de dirigir tres llargmetratges a la dècada dels 60, Pérez-Dolz va participar en la direcció de moltes pel·lícules de l’època. El cineasta també va exercir de mestre a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) entre el 1988 i el 1996, on va poder oferir la seva experiència a noves generacions. El 2014 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Pérez-Dolz va néixer a Madrid l’any 1922. Cinc anys més tard, la família es va traslladar a Barcelona. És autor de tres llargmetratges: A tiro limpio (1963), un clàssic del cinema policíac; El mujeriego (1963) i Gedeón i Sansón (1965). També va participar en la direcció de moltes pel·lícules de l’època. El 1956 va fer un curt didàctic sobre el setè art, Lecciones de cinematografía.

A partir de 1966, Pérez-Dolz es va passar al món de la publicitat i del cinema industrial. El cineasta també està en l’origen de l’ESCAC, on va exercir de professor des del 1988 fins al 1996. El 2007 Ángel Quintana, Ferran Alberich i Esteve Riambau van recollir la biografia de Paco Pérez-Dolz en el llibre El camí de l’ofici, publicat per Grup 62. L’ESCAC ha lamentat la seva mort i l’ha recordat com un professor i amic. També li ha dedicat unes paraules el director de cinema Juan Antonio Bayona, que a través de les xarxes socials ha assegurat que per ell va ser un gran professor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor