06.05.2016 - 00:00
|
Actualització: 06.05.2016 - 07:19
ACN Mataró.-El ple de l’Ajuntament de Mataró ha rebutjat aquest dijous una moció del grup municipal de Ciutadans que pretenia modificar el reglament d’ús de la llengua a l’Ajuntament, per tal que tota la documentació de l’Administració Pública fos bilingüe i convertint el castellà en cooficial. La proposta ha estat rebutjada amb els vots de PSC, CiU, ERC, Volem, CUP i ICV-EUiA. Durant el debat de la proposta ha planejat la possibilitat que tirés endavant un text alternatiu que presentava el govern municipal de CDC i PSC, i que proposava traduir també al castellà la pàgina web i la normativa municipal, però Convergència s’ha acabat desdient quan s’ha elevat el to del debat. Finalment, el reglament d’ús del català del consistori queda intacte respecte a la seva aprovació inicial, ara fa vint anys.
La moció que ha presentat el grup municipal de Cs a Mataró sobre el català ha provocat un dels debats més tensos del mandat al consistori, que ha fet discrepar, per sorpresa, els mateixos socis del govern municipal, que comparteixen CDC i PSC. El partit taronja volia canviar el reglament aprovat fa vint anys i fer cooficial el castellà “d’acord amb la realitat social”L’única intervenció del regidor de Cs Víctor Paramès ha estat per llegir la moció i la resta de partits han picat l’esquer. D’entrada, el govern municipal (PSC i CDC) han presentat un text alternatiu que per una banda dotava de “plena vigència” el reglament actual i, de l’altra, proposava “adequar la normativa”, traduint al castellà la normativa municipal i la pàgina web. Una de les rèpliques més dures ha estat la del portaveu de la CUP, Juli Cuellar, que ha titllat de “miserable” i “botiflera” l’actitud del PSC, ja que ha considerat que ha fet servir la llengua com a “moneda de canvi” en un seguit de “tripijocs” amb els socis de Convergència. L’alcalde, David Bote, li ha demanat que es retractés, però el regidor independentista s’hi ha negat.Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i portaveu de CDC, Joaquim Fernández, no només no ha sortit en defensa el seu soci, sinó que s’ha desdit de la proposta alternativa del govern municipal en considerar que el debat s’havia plantejat en l’àmbit de l’administració local “però s’ha convertit en una qüestió ideològica”. Bote ha tancat el debat expressant la seva “soledat”.
Els partits que, sense èxit, sí han recolzat la proposta de Cs, PP i PxC han reivindicat el bilingüisme, mentre que altres formacions contràries, com ERC, ICV-EUiA o Volem han defensat l'”escrupolós” compliment de la llei amb l’actual reglament d’ús del català i han acusat Cs de voler imposar un “fals bilingüisme” per acabar “imposant” el castellà.Durant el ple, alguns ciutadans s’han manifestat dins i fora de l’edifici consistorial amb pancartes en defensa de la llengua. En aquest sentit, la presidenta de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) al Maresme, Juliana Barcardit, ha lamentat la “instrumentalització” de la llengua i adverteix que l’ús del català és una “línia vermella infranquejable”.