21.10.2016 - 22:00
Després de Bellprat (Anoia), Cervera es convertirà oficialment en la segona ‘Vila del Llibre’ de Catalunya amb la celebració de la primera fira anual al voltant del món del llibre. Aquest projecte de turisme literari que vol dinamitzar socialment i econòmicament punts de món rural transformant-los en ‘booktowns‘ i fent que locals emblemàtics, en aquest cas del carrer Major, es converteixin en llibreries de vell, com és el cas de l’antic Museu de Blat i la Pagesia. A Cervera hi haurà un mercat de 35 editorials independents, més de 60 autors que presentaran les seves novetats, i també activitats per tots els públics al voltant de la literatura i els llibres amb exposicions, espectacles i tallers, entre d’altres.
Una Vila del Llibre és una iniciativa destinada a donar nova vida als espais deprimits dins de pobles o ciutats amb propostes de lleure al voltant del món del llibre. A més d’organitzar una fira anual, una Vila del Llibre implica el teixit social del lloc on es desenvolupa, recupera espais per convertir-los en llibreries de segona mà i llocs de creació que rescaten els oficis del llibre; estableix un punt de recollida i classificació del llibre de segona mà per oferir-los al públic a preus populars i crea un programa d’activitats estables basades en la literatura i pensat per a tots els públics.
El batlle de Cervera, Ramon Royes, ha destacat que la ciutat, a banda de ser la segona vila de Catalunya que s’acull a la iniciativa, formarà part de la cinquantena de municipis d’arreu del món que són qualificats ‘booktowns‘. En aquest sentit, ha remarcat que un dels objectius de la proposta és que generi impacte social, cultural i econòmic a la ciutat de manera que es reactivi el barri antic, no només el cap de setmana de la fira, sinó durant tot l’any amb activitats al voltant del món del llibre. Així mateix, Royes ha dit que el pressupost de la Vila del Llibre és de 32.000 euros i que el projecte reforça Cervera com a Capital de la Cultura Catalana el 2019.
Per la seva part, el regidor de Cultura de la Paeria de Cervera, Jaume Rosich, ha comentat que confien que els llibres i tot el món que els envolta suposin un ‘pol d’atracció’ per al carrer Major de la ciutat, un dels més llargs i difícils per encabir-hi comerç. Diversos locals d’aquest carrer acolliran presentacions de llibres i activitats dins la fira però un dels punts de referència serà el que s’està acabant d’ultimar a l’antic Museu Duran i Sant Pere del blat i la pagesia, on hi haurà una llibreria de vell que portarà el nom dels ‘Encants del Llibre’.
Programació adreçada a un públic avantguarda, familiar i tradicional
El director de Vila del Llibre.cat, Enric Bono, ha assenyalat que després dels 9 anys a Bellprat, aquesta iniciativa arriba ara a Cervera i es concep com ‘la que més s’assembla als models europeus’. Per aquest motiu, ha remarcat que han configurat un programa que combina ‘esdeveniments de gran format’ com els que es podrien programa a Barcelona per una Diada de Sant Jordi. Bono ha descrit aquesta programació com una barreja d’elements dirigits a un públic d’estil avantguarda, un altre de més caire familiar i un altre de tradicional.
Així, ha esmentat autors com Rosa Fabregat, que farà l’acte d’apadrinament, Maria Barbal o l’editor Lluís Pagès, que parlaran de la literatura que es crea des de les terres de Lleida. Però també hi haurà noms de les lletres d’àmbit nacional com Màrius Serra, Martí Gironell o Roser Capdevila, que anirà a Cervera per buscar la complicitat amb els lectors més petits. Precisament dins la temàtica infantil, està previst ubicar al hall de la Paeria una exposició sobre el Petit Príncep i la plaça Major es convertirà en un laberint amb bales de palla.
Una altra de les activitats programades que Bono ha destacat és la ‘Jam d’escriptura’ on es faran improvisacions d’escriptura combinades amb música i on el director de cinema Jaume Balagueró ja ha mostrat interès per participar-hi. També hi haurà espai per a tractar la situació política de Catalunya amb Santi Vidal i Marina Llansana que presentaran el llibre sobre la constitució catalana, i Antonio Baños per una altra banda.
Altrament, el públic juvenil també tindrà el seu espai i els 2 instituts de la capital de la Segarra estan involucrats amb la Vila del Llibre, ja que els seus alumnes participaran en taules de debat sobre obres relacionades amb temàtiques que els afecten com el ‘bullyng‘ o la violència de gènere.