16.11.2015 - 15:00
|
Actualització: 16.11.2015 - 23:40
El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat provisionalment aquest dilluns les ordenances fiscals. S’inicia així la seva tramitació, que ha de culminar amb l’aprovació definitiva, prevista pel plenari del desembre. L’acord ha estat possible gràcies als vots favorables de Barcelona en Comú, el PSC i la CUP i de l’abstenció d’ERC. El vot de qualitat de l’alcaldessa, Ada Colau, ha estat clau per poder tirar endavant les taxes i impostos municipals per al 2016, ja que el resultat inicial ha estat de 18 vots a favor a 18 vots en contra (CiU, C’s i PP).
El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello (BeC) ha assegurat al consell plenari que, si no s’aprovessin les ordenances, augmentaria en 10 milions la recaptació en concepte d’IBI provinent de les ‘rendes més vulnerables’. Per aquells immobles amb un valor cadastral de fins a 60.000 euros, s’ingressarien 2 milions d’euros, i a partir de 60.000 euros, 7,5 milions. La proposta d’ordenances fiscals manté la congelació de l’IBI per als immobles amb un valor cadastral de fins a 100.000 euros (uns 350.000 euros a valor de mercat, segons Pisarello), que suposen un 80% del total d’immobles que hi ha a Barcelona. Les ordenances marquen augments per trams, amb un topall màxim del 6%, per als habitatges més cars.
El tinent d’alcalde s’ha mostrat obert al diàleg amb la resta de grups des d’ara i fins a l’aprovació definitiva de les ordenances al desembre. ‘Es tracta d’una proposta oberta a noves aportacions, progressiva, socialment i ambiental més justa, que vol estar a l’altura de les necessitats i els patiments dels ciutadans. L’alternativa a aquesta proposta era una pujada d’impostos lineal per a tothom que castigaria als que més pateixen’, ha assegurat.
El projecte d’ordenances fiscals per al 2016, que suposa la congelació de la majoria de taxes, recull aportacions dels grups municipals d’ERC i PSC i CUP Capgirem Barcelona. Entre altres coses, les ordenances premien fins al màxim permès els vehicles no contaminants i eliminen les bonificacions als vehicles dièsel.
El PSC i la CUP fan un toc d’alerta a BComú tot i votar a favor
El regidor del PSC Jaume Collboni ha argumentat el seu vot a favor explicant que està d’acord amb què l’IBI sigui progressiu: ‘No és un impost perfecte, no ho és, però és l’impost que tenim en aquests moments’. Tot i el vot favorable, la regidora de la CUP Capgirem Barcelona María José Lecha ha argumentat que el ‘vot de confiança’ que han donat al govern municipal ‘cal que sigui refrendat amb un aprofundiment la reversió d’un model de ciutat marca Barcelona i que aquesta reversió vagi en pro dels veïns i veïnes de Barcelona’.
ERC defensa l’ ‘abstenció constructiva’
El regidor d’ERC Alfred Bosch ha argumentat la seva ‘abstenció constructiva a favor de la ciutat de Barcelona’ explicant que, si votessin en contra, ‘els impostos encara pujarien més’. Bosch ha assenyalat que encara hi ha marge per al diàleg des d’ara i fins a l’aprovació definitiva de les ordenances al desembre i ha defensat que la progressivitat en el pagament de l’IBI ‘s’ha d’aplicar amb la renda i no amb el valor cadastral’. A més, Bosch ha posat de manifest que en els immobles en què sí que pujarà l’IBI, els que tenen un valor cadastral de més de 100.000 euros, suposen un 22% dels immobles de Barcelona i ha dit que aquest percentatge ‘no és una minoria’.
Recasens acusa Pisarello de dir mentides
La regidora de CiU Sònia Recasens ha acusat Pisarello d’haver fet manifestacions ‘falses’ en relació a la ‘pujada indiscriminada dels impostos dels carrers anys’ i li ha recordat que el populisme ‘es paga molt car’. Recasens ha lamentat el ‘menyspreu’ del govern municipal de BComú. D’altra banda, ha reivindicat que el govern de CiU ja va introduir bonificacions fiscals als col·lectius més vulnerables. El PP lamenta que Barcelona sigui la ciutat amb impostos i taxes ‘més cares d’Espanya. Per la seva part, la regidora de C’s Carina Mejías ha criticat que la progressivitat de les ordenances fiscals proposades per Barcelona en Comú ‘no és real’.