Llarena refusa d’incloure a la causa del Suprem Jové i Salvadó perquè no veu indicis de rebel·lió

  • El jutge obre la porta a que la seva investigació acabi al TSJC perquè son diputats

VilaWeb

ACN

24.05.2018 - 15:21
Actualització: 24.05.2018 - 18:40

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha refusat d’incloure a la causa oberta al Suprem espanyol l’ex-secretari general del Departament d’Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, i l’ex-secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó. Ambdós estan investigats al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona i van ser detinguts durant els registres del passat 20 de setembre. El 8 de maig, el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona va remetre un escrit a Llarena perquè sotmetés al seu criteri la possibilitat d’incloure’ls a la causa pel delicte de rebel·lió. La Fiscalia també havia fet la petició anteriorment, i el jutge Llarena també ho va refusar. Ara, argumenta que no veu indicis de la seva participació en el delicte de rebel·lió i, per tant, el seu cas es continuarà instruint a Catalunya. El jutge avisa que això es fa ‘sense perjudicis’ que les seves actuacions puguin comportar responsabilitats penals i que sigui el TSJC que se’n faci càrrec ja que són diputats. Durant els registres del 20 de setembre, la policia va comissar una llibreta ‘Moleskine’ amb anotacions sobre els plans per arribar a la independència.

El jutge del Suprem espanyol Pablo Llarena no amplia la causa del procés (que de moment, té 25 processats) i ha denegat la petició del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona d’incloure-hi Jové i Salvadó. Segons el jutge, el jutjat 13 no ha recollit ‘fonts de prova’ que sostinguin que l’aportació de Jové i Salvadó va ser decisiva ni per a l’1-O ni per a la declaració d’independència. Segons Llarena, cap d’ells va actuar ‘amb coneixement de que s’instrumentalitzarien alçaments ciutadans violents per a la consecució de la independència’. El jutge recorda que van ser detinguts el 20 de setembre i que la investigació no ha descobert que hagin fet ‘alguna actuació’ amb posterioritat. Segons Llarena, el seu paper s’ha limitat a ‘actuar amb l’ideari d’aconseguir la independència o amb l’aspiració de dotar-la d’instruments administratius per actuar amb sobirania un cop es constituís la república’.

En canvi, els desvincula dels ‘fets violents’ que, segons Llarena, justifica que la investigació al Suprem estigui oberta per rebel·lió. ‘S’exclou el suport fàctic de la seva participació intencional en el delicte de rebel·lió o en el sosteniment econòmic del referèndum’, afirma el jutge. La Fiscalia havia demanat que, en el cas de Salvadó, també fos investigat per malversació. Ara bé, el jutge obre la porta a que, si així ho sol·licita posteriorment el jutjat 13 de Barcelona, el seu cas pugui acabar al TSJC. El jutge avisa que la seva decisió es pren ‘sense perjudicis’ que les seves actuacions puguin comportar responsabilitats penals i que sigui el TSJC que se’n faci càrrec ja que són diputats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor