25.07.2018 - 18:04
|
Actualització: 25.07.2018 - 22:58
El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha negat categòricament que la justícia espanyola estigui polititzada i ha considerat que era ‘injust’ dir-ho. També ha dit que no havia vist mai un jutge treballar amb la seva independència ‘compromesa’ i ha negat haver rebut cap pressió. El jutge que ha instruït la causa contra el procés català i ha empresonat els dirigents independentistes, ha participat com a ponent en els cursos d’estiu de la Universitat Complutense de Madrid i ha defensat que els jutges tinguin ideologia.
A parer seu, una llei són ‘vuit línies’ que cal aplicar en ‘milers de casos’. Per això, la ideologia de cada jutge permet ‘interpretar la llei’ amb l’objectiu que entre tots ells neixi una interpretació sensata i reconeixible per a la societat. ‘Si la interpretació d’una norma la fessin només magistrats d’esquerra radical o de dreta radical, no seria reconeguda pel global de la societat’, ha dit. Per Llarena, aquesta interpretació ‘no s’ha de fer des del servilisme polític’.
Llarena va ser president de l’Associació Professional de la Magistratura i diu que això no va influir per presidir l’Audiència de Barcelona. ‘Vaig ser president de l’Audiència de Barcelona i mai em van preguntar la meva ideologia política. No coneixereu cap jutge de Barcelona a qui jo hagi dit com ha d’actuar; ni ha passat ni m’ho han demanat.’
Evita parlar del cas del procés
En el torn de preguntes, li han demanat sobre el seu paper al capdavant de la causa contra el procés independentista. El magistrat ha evitat de dir-ne res i s’ha escudat en el fet que la instrucció ja és tancada i la causa ha passat a mans de la sala que haurà d’obrir judici oral. Ha dit que el cas ja no era ‘a les seves mans’ i que ara seria la sala que hauria d’avaluar el material de les acusacions i les defenses. ‘A partir d’ara seran sobirans de treure les seves conclusions’, ha manifestat.