31.10.2018 - 17:00
|
Actualització: 02.11.2018 - 07:49
L’Espai Joan Brossa, el nou centre cultural de la Fundació Joan Brossa situat a l’antiga fàbrica de la moneda la Seca, s’estrena aquesta setmana amb l’exposició ‘Art i Follia‘. El centre connecta amb l’Escenari Brossa, amb el qual es vol conformar un únic gran espai dedicat al poeta, segons que indica el president de la Fundació, Vicenç Altaió. I, ara per ara, les programacions avancen alhora. A ‘Art i follia’, el centre exhibeix l’arxiu personal del psiquiatre i humanista Joan Obiols, amic de Brossa.
Després de la festa inaugural de l’Espai Joan Brossa que l’artista Alicia Kopf va fer el mes de maig passat, l’exposició ‘Art i Follia’ inaugura la programació regular de la nova seu de la Fundació Joan Brossa al carrer de la Seca de Barcelona. Una programació que proposa el Centre d’Estudis Joan Brossa i es vehicula mitjançant tres eixos temàtics: realitat en crisi, poesia en crisi i poesia i art en acció. L’exposició s’inscriu en el primer eix: la realitat en crisi. ‘Em va semblar que havíem de començar amb l’observació que havíem après de Brossa que la realitat és en crisi; ho era en la seva joventut, en plena clandestinitat, i ho és ara’, exposa Altaió.
‘Art i Follia’ mostra, per mitjà del seu arxiu i de la col·lecció d’art personal, el caràcter polifacètic del doctor Joan Obiols, que va mantenir amistat amb Joan Brossa. D’una banda, l’exposició conté els treballs vinculats a la psicopatologia de l’expressió i una innovadora visió de l’art en brut, amb una seixantena de dibuixos de pacients d’Obiols amb trastorns psiquiàtrics. A més, s’hi exposen una vuitantena de retrats d’aquests pacients i més, fets per Obiols mateix, afeccionat a la fotografia.
La segona part, situada al primer pis, permet d’entendre la vinculació del doctor i humanista amb les tendències del moment en art, música, teatre, cinema i fotografia, per mitjà d’obres de la seva col·lecció, amb peces de Joan Ponç, Antoni Tàpies, Joan Miró, Salvador Dalí i Perejaume. En conjunt, la mostra és un reflex de la visió humanista que Obiols tenia de l’acció terapèutica i una aportació a la reflexió sobre la relació entre art i malaltia mental que ha ocupat sovint la filosofia, l’art, la psiquiatria i, més recentment, la neurociència.
Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes