26.07.2017 - 18:28
|
Actualització: 26.07.2017 - 18:47
Les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) han alertat que la pobresa es cronifica tot i la recuperació econòmica, segons recull la vuitena edició de l’informe INSOCAT que analitza la contradicció que viu la societat catalana enriquint-se i empobrint-se alhora. Els ingressos mitjans nets han crescut el 2016 en un 3,1% respecte a l’any anterior per persona i un 2,2% més per llar. Tot i això, ha augmentat la pobresa i, actualment, un 19,2% de la població catalana es troba en situació de risc.
Des de les entitats socials denuncien que la clau està en el repartiment desigual de la riquesa generada i que la proliferació de llocs de treball amb condicions laborals precàries continua alimentant el fenomen dels treballadors pobres: la taxa de risc de pobresa en el treball ha passat d’un 8,6% el 2008 a un 12% el 2016. “Tenim una societat que genera riquesa, però no la reparteix equitativament” ha destacat Teresa Crespo, presidenta d’ECAS.
En aquest context, el nivell socioeconòmic es relaciona directament amb les dificultats en temes de salut o educació. Pel que fa a la sanitat, les persones amb menys nivell socioeconòmic pateixen més dificultats i tenen una major proporció de complexitat elevada en la seva salut, tant en població adulta com en la infantil, i les visites a centres de salut mental són molt superiors. A més, en contextos de crisi econòmica s’ha documentat l’augment dels suïcidis o malalties relacionades amb la salut mental, assenyala l’informe.
Treballar ja no és garantia contra la pobresa
L’informe apunta que el fet de tenir feina no garanteix poder cobrir les necessitats bàsiques. ‘Actualment tenir feina no es garantia de sortir de la pobresa’, ha lamentat el director d’Insercoop, Xavier Orteu. Factors com la temporalitat, el tipus de jornada o la retribució marquen el sector del treball actual en què un 21,8% de les persones contractades ho són de manera temporal i un 12% dels ocupats tenen uns ingressos que no superen el llindar de la pobresa.
‘Ha crescut l’ocupació, però cal veure de quin tipus i amb quines qualitats’, ha explicat Teresa Crespo. De fet, hi continua havent més risc de pobresa entre la població ocupada que entre la jubilada, dada que evidència, segons les dades recollides a l’informe, que estan més protegides les persones que disposen de pensions que les que depenen de salaris.