L’Àrea Metropolitana de Barcelona presenta un contenciós per aturar l’augment del preu de l’aigua

  • El rebut del mes de març podria pujar perquè els ajuntaments no poden assumir l'augment de l'11'8%

VilaWeb

ACN

19.02.2018 - 15:49
Actualització: 19.02.2018 - 17:19

El mes de desembre el Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aprovar un augment de l’11’8% en la tarifa de l’aigua en alta subministrada per Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Aquesta pujada en les tarifes afecta 116 ajuntaments, que engloben quatre milions i mig de persones. Però l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci Besòs-Tordera i la Federació de Municipis de Catalunya consideren que aquesta pujada és ‘injusta i desproporcionada’, tal com ha explicat el vicepresident de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia. Per aquest motiu, les tres entitats han presentat un contenciós contra l’acord del Consell Administratiu de l’ACA i també mesures cautelars per tal d’evitar que aquesta pujada arribi als rebuts dels consumidors aquest mateix mes de març. Un dels arguments jurídics d’aquest contenciós és que l’augment està molt per sobre de l’IPC i no correspon a cap millora del servei que justifiqui la pujada.

D’altra banda, el president del Consorci Besòs-Tordera, Sergi Mingote, considera que aquest no és el millor moment per augmentar les tarifes quan d’aquí a poques setmanes hi haurà sentència per saber si s’anul·la o no la privatització de l’empresa Aigües Ter-Llobregat. En aquesta línia, Badia es pregunta ‘de què serveix la privatització’ de l’empresa, ja que des de la seva privatització el rebut de l’aigua ha pujat un 85%. Badia assegura que ‘pràcticament hem doblat’ el preu de compra però per contra ‘no hi ha cap justificació’ per aquests augments.

Els arguments que s’han donat per aquest augment de l’11’8% de les tarifes és poder pagar el marge comercial de l’empresa concessionària d’ATLL, el cànon de l’aigua que ingressa la Generalitat i un tercer motiu és el cost financer en què s’han de pagar uns crèdits amb un interès del 9,33%, tot i que Badia ja fa temps que demana ‘que es refinanci’.

Aquest augment es traduirà en un augment en els rebuts de l’aigua en la majoria de casos, però alguns municipis ja han anunciat que intentaran assumir-lo ells. Tot i això, és difícil que els ajuntaments puguin assumir-lo quan els pressupostos ja estan aprovats en la majoria de casos. De tota manera, aquesta pujada afectarà de diferent manera a cada municipi, ja que segons les fonts d’aigua paral·leles que tinguin pagaran més o menys en l’aigua. Per a Badia, això és preocupant ja que molts consistoris podrien optar per a agafar més aigua de pous, tot i que hagin de ser una ‘reserva per tenir en cas de sequera’. En el cas de l’àrea metropolitana ja s’ha afirmat que l’augment final serà d’un 4%, ja que la xarxa també s’abasteix del Besòs, la dessaladora i altres fonts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor