01.03.2018 - 02:00
El Departament de Cultura ha presentat l’Any Maria Aurèlia Capmany, que es farà enguany per homenatjar l’escriptora, recuperar-ne la dimensió literària i reivindicar-ne la faceta d’intel·lectual i activista cultural. La celebració girarà entorn del paper de docent de Capmany, la seva novel·la i narrativa, l’assaig i l’activisme i el camp teatral.
S’ha previst de fer actes amb la participació de diverses institucions, entre els quals destaquen els espectacles teatrals. A l’abril, la ronda de Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany farà parada al Cinema Girona. A final de juny Cartes Impertinents es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia. I al novembre es podrà veure l’espectacle Parlàvem d’un somni al TNC. L’organització també prepara conferències divulgatives, exposicions i actes acadèmics i pedagògics.
L’any Maria Aurèlia Capmany ja ha arrencat, de fet, amb tot de publicacions sobre l’escriptora. És el cas de Feliçment, jo sóc una dona publicada per Barcanova el juny de l’any passat i per Edicions 62 al setembre, i Cartes impertinents editada per Cossetània Edicions i Males Herbes el mes passat. És previst que se’n publiquin més. Concretament, aquest mes Barcanova editarà una nova versió de Feliçment, jo sóc una dona. La mateixa editorial publicarà també aquest mes El malefici de la reina d’Hongria. I Cossetània Edicions editarà al maig Lo color més blau. També es publicaran títols com ara Necessitem morir i Gat negre, mala bèstia i salvatge, en una data encara per definir.
Dins la programació de l’Any Capmany hi haurà un acte institucional a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona, en una data encara per concretar. El Simposi Trias, de la Càtedra Ferrater Mora (UdG) de pensament contemporani, retrà homenatge enguany a l’escriptora com a dona de pensament i assagista. També es farà una jornada a la Universitat de Barcelona el novembre vinent i conferències al Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació de la URV, tant de l’autora com del seu pare.
Quant a les activitats pedagògiques, l’Espai Betúlia de Badalona acollirà a l’octubre una jornada organitzada pel Departament d’Ensenyament destinada als professors de llengua i literatura. Durant l’any es faran conferències centrades en la lectura i el comentari de l’obra. També hi haurà exposicions de múltiples tipologies. Des d’un envelat efímer el 7 de març a la plaça Reial fins a mostres a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona o a la Biblioteca Nacional d’Espanya.
Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991) va ser escriptora, pedagoga i política. Col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, va destacar també pel seu activisme cultural i polític i per la lluita incansable en favor de la llibertat i la igualtat de la dona, de manera que esdevingué pionera del feminisme a Catalunya.