16.08.2016 - 16:31
|
Actualització: 16.08.2016 - 17:51
L’exèrcit continua endavant amb les pràctiques de tir avui, dimecres i divendres a la base militar de Sant Climent Sescebes (l’Alt Empordà) malgrat les queixes expressades per unes quantes entitats empordaneses, que alerten del risc d’incendi forestal elevat que hi ha. El ministeri de Defensa al·lega que es tracta d’exercicis ordinaris amb fusell, metralladora, pistola i fusell de precisió i que, per tant, ‘tenen un risc d’incendi mínim’. A més, afegeixen que diàriament avaluen les condicions meteorològiques per avortar, si escau, els exercicis. La batllessa de Sant Climent Sescebes, Olga Carbonell, ha corroborat que les pràctiques que es fan a l’estiu són de ‘més baixa intensitat’ i que compleixen el protocol fixat per la Junta de Seguretat, integrada per Mossos d’Esquadra, Bombers i Agents Forestals.
Durant el juliol, l’exèrcit ha fet setmanalment pràctiques de tir al perímetre de la base militar General Álvarez de Castro. Els exercicis sempre s’han notificat prèviament als ajuntaments de Sant Climent Sescebes i l’Espolla. Així, la setmana passada els responsables de l’exèrcit van tornar a avisar els equips consistorials d’aquests municipis que executarien més pràctiques amb foc els dies 16, 17 i 19 d’agost. Els veïns ja ho sabien perquè es va fer públic als ajuntaments mateix i a través de les xarxes socials.
Risc d’incendi forestal?
Les entitats Alto al Foc, GEES, ANC Figueres, Som Joves Alt Empordà i IAEDEN Salvem l’Empordà van demanar ahir, amb un comunicat, que no s’autoritzessin les pràctiques atès l’elevat risc d’incendi forestal. No entenen per què l’exèrcit no és subjecte a les restriccions per a certes activitats a l’aire lliure vigent durant els mesos d’estiu. ‘És un contrasentit que l’exèrcit no sigui sotmès a aquestes normes que sí que afecten la resta de la població’, ha apuntat un dels portaveus, Josep Maria Tegido-Mallart. Els exercicis de tir, segons que asseguren, han causat uns quants focs forestals als pobles veïns i impliquen un sobrecost econòmic. I és que, diuen, en cas de calar-se foc a la vegetació dins del perímetre de la base militar, els bombers es veuen obligats a actuar per via aèria —i no terrestre— a l’hora de sufocar les flames, perquè existeix el perill que alguns projectils abocats anteriorment explotin.
L’exèrcit ho nega rotundament. El comandant de l’exèrcit i coordinador de Medi Ambient de la base Álvarez de Castro, Josep Font, sosté que no ha calgut mai la intervenció des de l’aire del cos de bombers i minimitza els focs causats per aquestes pràctiques. ‘En 50 anys no hi ha hagut mai un incendi causat per tirs de munició inert. Tan sols s’han originat connats d’incendi quan es tirava amb metralladora o traçadores. Són focs que, com a màxim, han afectat cent metres de vegetació. No han sortit de la zona de caiguda de projectils de la base militar’, ha reivindicat. El comandant Font admet que ‘el risc zero no existeix’ però deixa clar que és ‘molt baix’. Assegura que els soldats prenen totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries. ‘Portem tallafocs adequats, un reten contra incendis, mòbil a sobre per a avisar els bombers, etc.’, detalla.
Protocol de seguretat
A més, des del 15 de juny i fins el 15 de setembre, els exercicis són de ‘més baixa intensitat’. És a dir, només es fan amb fusell, metralladora, pistola i fusell de precisió, però no així amb morters, per exemple. És una de les normes previstes al protocol de seguretat que el 2011 van elaborar coordinadament els departaments d’Interior i Agricultura, en col·laboració amb l’Ajunament de Sant Climent Sescebes. En el marc d’aquest protocol també es van fixar més mesures preventives, com ara la desactivació de bombes a tot el terreny i la crema controlada de vegetació. Així mateix, s’estableix la suspensió automàtica de les pràctiques quan la tramuntana bufa a més de 40 quilòmetres/hora o quan es decreta el nivell 2 del Pla Alfa de prevenció d’incendis.
El responsable del Departament d’Interior a les comarques gironines, Albert Ballesta, destaca que en aquests darrers cinc anys no hi ha hagut cap incendi causat per pràctiques de tir, i que l’exèrcit ha complert ‘fil per randa’ el protocol de seguretat fixat per la Junta de Seguretat, que integren els Mossos d’Esquadra, els Bombers i els Agents Forestals i que es reuneix anualment. ‘Els militars han estat molt escrupolosos a complir el protocol. Són molt curosos: en cas de dubte suspenen l’exercici’, afegeix.
En la mateixa línia, la batllessa de Sant Climent Sescebes assenyala que no els consta cap incidència i que, malgrat que les pràctiques de tir en períodes estivals ‘lògicament fa apujar’ el risc d’incendi forestal, els exercicis sempre són dins del perímetre militar. Per tot plegat, l’exèrcit admet que se sent sorprès per la polèmica suscitada arran de la denúncia de les entitats i recorda que uns altres cossos de seguretat, com ara els Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i policies locals, també utilitzen el camp de tir de la base militar per a fer-hi pràctiques. Uns exercicis ‘imprescindibles’ i ‘ordinaris’ d’entrenament en el cas de l’exèrcit, insisteix el comandant Font.
D’una altra banda, els responsables de la base militar recorden que, des del novembre passat, han suspès voluntàriament el tir de morters. Una decisió adoptada per un ‘error’, que va portar al llançament de projectils a zones pròximes a domicilis privats. També posen en valor que ja han clos els treballs per a delimitar la zona de caiguda de bales i que aquests pròxims mesos es procedirà a començar el tancament de tota la base militar, sobretot amb senyalització al camí entre Vilartolí i Cantallops.
Ací podeu veure imatges que TV3 ha enregistrat sobre les maniobres de l’exèrcit espanyol: