La Universitat de Lleida digitalitzarà mecanoscrits i impresos de Pedrolo

  • En el marc de la commemoració del naixement de l'escriptor, la UAB i la UB impulsaran dos simposis

VilaWeb

ACN

16.01.2018 - 15:40
Actualització: 16.01.2018 - 16:27

La Institució de les Lletres Catalanes ha presentat aquest dimarts les activitats commemoratives de l’Any Pedrolo. El govern català ha aprovat de commemorar oficialment durant l’any 2018 el centenari del naixement del poeta, dramaturg i novel·lista Manuel de Pedrolo.

Amb l’objectiu de donar a conèixer l”autèntica’ dimensió d’un dels noms clau de la literatura catalana del segle XX, s’impulsaran activitats de la mà d’universitats, editorials, biblioteques, grups teatrals i festivals literaris. Segons que ha anunciat, la càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida digitalitzarà unes 20.000 pàgines de mecanoscrits i 35.000 pàgines dels impresos literaris del Fons Pedrolo perquè puguin ser consultats en línia. Per combatre ‘el poc reconeixement’ en el terreny acadèmic, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona impulsaran dos simposis.

Per motius diversos, han dit, Pedrolo havia estat ‘poc reconegut’ acadèmicament i havia quedat eclipsat per una sola obra, Mecanoscrit del segon origen. Per això, amb les activitats volen ‘rescabalar’ la seva vàlua, la seva talla literària i el seu paper ‘cabdal’.

La comissària de l’Any Pedrolo, l’escriptora i professora de la Universitat de Barcelona Anna Maria Villalonga, ha explicat que per ‘trencar’ la dinàmica i situar Pedrolo ‘en el lloc que li pertoca’, la UAB i la UB tenien molt d’interès a tirar endavant dos simposis universitaris: ‘La vigència de Manuel de Pedrolo’ i les jornades internacionals ‘Manuel de Pedrolo, una mirada oberta’.

També han explicat que l’Ajuntament dels Plans de Sió (Segarra) té previst d’organitzar un concurs públic per a la creació d’una escultura dedicada a Pedrolo que es col·locarà a l’entrada del municipi on va néixer. Per la seva banda, l’Ajuntament de Tàrrega ha aprovat l’inici del projecte de creació de l’Espai-Museu Pedrolo a la casa del carrer Major on havia viscut i pretén recuperar la beca Manuel de Pedrolo.

Villalonga també ha destacat que Pedrolo serà present en diversos festivals del país dedicats a la novel·la negra a través de taules rodones, lectures dramatitzades, concursos de relats, conferències i xerrades. És el cas del Tiana Negra, el BCN Negra, el Febrer Negre a Palma, Vespres Negres, Les Borges Negres, 7Lletres, El vi fa sang, El Segre de negre, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, el Black Edge 2018 i el festival de poesia de Lleida.

Manuel de Pedrolo (l’Aranyó, 1918 – Barcelona, 1990) és un dels escriptors considerat més ‘prolífic’ i ‘fecunds’ de la història de la literatura catalana. Autor de més de 120 obres, va optar per tots els gèneres: teatre, poesia, narrativa breu, novel·la, diaris i articles de premsa. La seva intenció va ser normalitzar a tots els nivells la literatura en llengua catalana i per això va treballar per acostar-se a tota mena de lectors amb diferents gèneres.

Tot i mantenir-se allunyat de la vida pública i dels centres de poder, va ser un autor popular i va rebre una vintena de premis literaris, entre els quals el Víctor Català, el Sant Jordi i el Prudenci Bertrana. El 1979 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. La seva obra transgressora en molts casos no va ajustar-se als cànons establerts, va tenir problemes amb la censura i bona part de les seves novel·les van veure la llum amb anys de retard.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor