La Festa pel Joc i el Lleure en català demana l’alliberament dels presos polítics

  • La Plataforma per la Llengua organitza per catorzè any aquesta activitat que ha omplert el passeig de Lluís Companys de jocs, tallers i música

VilaWeb

Redacció

18.11.2017 - 18:42
Actualització: 18.11.2017 - 20:09

La catorzena Festa pel Joc i el Lleure en català ha omplert novament el passeig Lluís Companys de Barcelona de jocs, concerts i tallers per reivindicar més presència de la llengua catalana sigui en el funcionament, etiquetatge o instruccions de les joguines. Una fita que va avançant lenta, però de manera segura. Si fa 14 anys només en el 3% dels jocs hi havia presència del català, aquesta xifra és actualment del 8%.

Organitzada per la Plataforma la Llengua, l’edició d’enguany de la festa ha estat marcada per l’actual context polític i social. Es va plantejar en un principi suspendre-la pel fet que els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, el vicepresident del Govern i set consellers són a la presó i el president Puigdemont i els altres quatre consellers es troben a Bèlgica. Tot i així, s’ha decidit tirar endavant no sense reivindicar la fi d’aquesta situació. L’escenari principal de la festa lluïa una gran lona amb els rostres dels deu empresonats i els organitzadors, voluntaris i parades duien un llaç de color groc.

Segons l’organització, unes nou-mil persones, xifres similars a l’any passat, han participat en aquest esdeveniment. Dividida en cinc trams al llarg del passeig de Lluís Companys, la Festa ha comptat amb una vintena d’expositors i parades amb jocs, tallers i activitats exclusivament en català, com un taller de ràdio o un en què s’aprenia el llenguatge dels signes. Una oportunitat perquè els nens i nenes provessin i es divertissin en un ambient lúdic i familiar. També hi havia una zona habilitada per jugar al popular joc de les paraules Scrabble en català. El rocòdrom, l’espai ampliat de la ludoteca i, com a novetat d’enguany, un ampli circuit per anar en patinet o patins han estat alguns dels espais habilitats. No han faltat les actuacions musicals i els espectacles dirigits al públic infantil.

Tot plegat, per reivindicar el dret a divertir-se, compartir i aprendre en català a través del joc i durant l’estona de lleure. També és una manera de denunciar que moltes empreses de joguines encara segueixen incomplint la llei i eviten l’etiquetatge en llengua catalana. Isabel Romano, responsable de la Comissió de Joguines i membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua, ha explicat en declaracions a l’ACN que en aquests 14 anys, la presència del català en els jocs i joguines ha passat del 3% al 8%, xifra que considera ‘que no és suficient’. Queda molta feina per fer, sobretot de conscienciació a l’usuari. ‘Veiem que hi ha alguns fabricants que s’han adonat que cal que el català també estigui present, però veiem encara com una assignatura pendent que més famílies ho exigeixin’, ha comentat.

La Plataforma lamenta que les grans multinacionals sempre inclouen totes les llengües europees en l’etiquetatge i en les instruccions dels seus articles, ignorant, però, el català. Entre els exemples, les marques Lego i l’alemanya Playmobil, que des del 1974 diverteix milions de nens i nenes amb els seus ninots de 7,5 centímetres d’altura i amb els seus infinits accessoris i escenaris on es poden recrear les seves aventures. El cas és que el català encara no és present en aquesta popular joguina, que sí que es pot trobar en 20 altres idiomes. Per reivindicar-ho, es va crear el 2016 l’etiqueta #VolemPlaymobilEnCatalà i, a més, es va penjar una llufa de cinc metres amb un cartell on es llegia aquesta proclama.

Una edició que perillava per l’actual situació política

Aquest 2017, la llufa del Playmobil en català llueix un gran llaç de color groc per tal que Cuixart, Sánchez, Junqueras, Bassa, Borràs, Forn, Mundó, Romeva, Rull i Turull surtin de la presó i que Puigdemont i els altres consellers que estan amb ell a Brussel·les puguin tornar a Catalunya sense ser processats judicialment.

Romano ha reconegut que, amb l’actual context, s’havia plantejat suspendre la festa d’enguany. ‘Però al final vam pensar que havíem de seguir la festa endavant, tot i aquesta injustícia que estem vivint’, ha dit. ‘És una situació política que ens afecta a tots, a famílies senceres, i als fills els eduquem en els valors que nosaltres considerem que són els correctes. Creiem que el fet de poder expressar la teva opinió política no ha de ser sancionable i, ni molt menys dur-te a la presó’, ha afegit.

Per l’acte hi han passat diverses personalitats i autoritats que han conegut de primera mà les activitats i els voluntaris que les estaven fent. És el cas de la presidenta del parlament de Catalunya, Carme Forcadell, de la directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, així com representants de la Diputació de Barcelona i de l’Agència Catalana de Consum.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor